Home Ταξίδι αλλιώς Βασιλόπιτα: Παράδοση αιώνων με έθιμα και μπόλικα…φλουριά!

Βασιλόπιτα: Παράδοση αιώνων με έθιμα και μπόλικα…φλουριά!

by Stavros

Στο σημαντικότερο Πρωτοχρονιάτικο έθιμο ,την Βασιλόπιτα, θα αναφερθούμε σήμερα στα ταξίδια μας αλλιώς.Το έθιμο της πίτας που κόβουμε την παραμονή ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και η ιστορία του. Διαβάστε και και μια πρωτότυπη εκδοχή της που δεν άφηνε κανέναν παραπονεμένο..

Η αρχαία ιστορία της Βασιλόπιτας

Οι ρίζες του πρωτοχρονιάτικου αυτού εθίμου βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στα περίφημα Κρόνια, γιορτές προς τιμήν του Κρόνου και της Ρέας.Τοτε οι αρχαίοι παρασκεύαζαν έναν εορταστικό άρτο και το πρόσφεραν στους θεούς.

Οι Ρωμαίοι παρέλαβαν αυτό το έθιμο και το ενσωμάτωσαν στη λατρεία του θεού Σατούρνου (Saturnus), ο οποίος ταυτίζεται ακριβώς με τον ελληνικό Κρόνο.Μετά τη θυσία ακολουθούσε κοινό γεύμα για όλους τους πολίτες, με δημόσια δαπάνη. Κατά την ημέρα αυτή, αλλά και τις τρεις επόμενες, τα δικαστήρια και τα σχολεία παρέμεναν κλειστά.

vasilopita

Η βασιλόπιτα και ο Μέγας Βασίλειος

Η χριστιανική θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με τον Μεγα Βασίλειο στον οποίο οφείλει και το όνομά της. Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Δυσαρεστημένος από την υποδοχή των κατοίκων διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία με δυσβάσταχτο φόρο

Έτσι, οι κάτοικοι μη έχοντας άλλα χρήματα αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια.

Ο Άγιος Βασίλειος με θεία φώτιση μοίρασε κάποιο πόσο στους φτωχούς και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια.

Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή τους. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε Βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί.

Η πρωτότυπη Βασιλόπιτα με τα πολλά τυχερά

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η βασιλόπιτα δεν έχει μόνο ένα νόμισα – φλουρί αλλά πολλά.Για παράδειγμα, στην περίπτωση που στην οικογένεια υπήρχε νιόπαντρο ζευγάρι έβαζαν μέσα ρύζι ώστε το ζευγάρι να ριζώσει. Επίσης οι νοικοκυρές βάζουν κι ένα φύλλο ελιάς ή κουκούτσι κι όποιος το βρει θα έχει το πολύτιμο λάδι όλη την χρονιά

filo_elias

Άλλο τυχερό είναι ένα φύλλο ή κομματάκι ξύλο και αυτός που θα το βρει θα έχει κρασί επίσης για όλο το έτος.

Πουρνάρι μπορεί να βρει άλλος τυχερός που συμβολίζει την δύναμη και την ανθεκτικότητα.

Επίσης ένα κομμάτι άχυρο που συμβόλιζε την καλή σοδειά για το σιτάρι και τους αγρούς της οικογένειας.Σε νησιωτικές περιοχές συνήθιζαν να βάζουν οι νοικοκυρές ένα κομματάκι από δίχτυ για να έχουν “καλές θάλασσες” οι ναυτικοί της οικογένειας.

Και φυσικά δεν έλειπε και το νόμισμα, που όποιος το βρει θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Πηγή: https://m.huffingtonpost.gr/amp/entry/ta-manteemata-to-techero-chreso-floeri-kai-yiati-vazoeme-nomisma-sten-vasilopita_gr_5fea1315c5b6acb5345a1a58/ http://constantinoupoli.com/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%82/ https://www.sansimera.gr/articles/1029

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα