Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμη ταξίδι αλλιώς στις γεύσεις του κόσμου για να γνωρίσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ της Βαυαρίας, το Μπρέτσελ.
Το Μπρέτσελ (Pretzel) είναι κάτι αντίστοιχο με το γνωστό μας κουλούρι που έχει συνδεθεί με το Μόναχο και το περίφημο Oktoberfest. Ουσιαστικά είναι ένα ψημένο αρτοσκεύασμα από ζύμη με χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Συνήθως το επικαλύπτουν με χονδρό αλάτι.
Ιστορία
Παρόλο που οι Βαυαροί κάτοικοι του Μονάχου διεκδικούν την “πατρότητα” του Μπρέτσελ εν τούτοις υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση του.
Φαίνεται πως τα πρώτα Μπρέτσελ άρχισαν να δημιουργούν οι άνθρωποι στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ήταν από τα γεύματα που έτρωγαν οι Χριστιανοί στη νηστεία και για πολλούς το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού με σταυρωμένα χέρια. Kάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.
Το γευστικό “ατύχημα”
Οι κάτοικοι του Μονάχου υπερηφανεύονται πως τα πρώτα Μπρέτσελ παρασκευάστηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 1839. Ο Wilhelm Eugen von Ursingen, πρέσβης από τη βασιλική περιοχή της Βυρτεμβέργης έκατσε να να φάει πρωινό εκείνη την ημέρα στο καφέ Eilles της Residenzstrasse του Μονάχου. Ζήτησε τα αγαπημένα του κουλούρια. Εκείνη την εποχή τα κουλούρια τα έτρωγαν γλυκά. Ο αρτοποιός Anton Nepomuk Pfannenbrenner κατά λάθος επικάλυψε τα κουλούρια με σόδα αντί για ζάχαρη, η οποία στην πραγματικότητα προοριζόταν για τον καθαρισμό των δίσκων. Όταν τα φρέσκα κουλουράκια βγήκαν από το φούρνο, φαινόνταν τραγανά, καφέ και μύριζαν υπέροχα.
Τα Μπρέτσελ γρήγορα κέρδισαν θέση στο τραπέζι σε όλο τον βορειοευρωπαικό κι όχι μόνο χώρο.
Τα βαυαρικά Μπρέτσελ διέσχισαν τον Ατλαντικό με τους Γερμανούς μετανάστες ήδη από το 1700.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί καταναλώνουν κάθε χρόνο Μπρέτσελ αξίας περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Μπρέτσελ είναι παραδοσιακά το σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών και το τοποθετούν στα οικόσημά τους στις ταμπέλες των καταστημάτων τους.
Το μεγαλύτερο Μπρέτσελ στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες δημιούργησαν οι κάτοικοι του El Salvador στις 25 Οκτωβρίου 2015. Είχε βάρος 783 κιλά και 8,93 μ. μήκος.
Συνταγή
Αν σας άνοιξε η όρεξη δείτε και την συνταγή από την Βαυαρία
Συστατικά για τη ζύμη:
- 500 g αλεύρι σίτου (τύπος 550)
- 42 γρ. φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 γρ. μαλακό βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
- Προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα για λίγα λεπτά.
- Ζυμώστε όλα τα συστατικά, εκτός από τη σόδα ψησίματος, μαζί για περίπου 15 λεπτά για να σχηματίσετε μια λεία ζύμη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
- Στη συνέχεια, κόψτε 8-10 μερίδες του ίδιου μεγέθους, τυλίξτε περίπου 30 εκ. μήκους ζύμης, τα οποία θα πρέπει να είναι παχύτερα στη μέση από ό, τι στα άκρα.
- Στη συνέχεια, διαμορφώστε κάθε σκέλος σε κουλουράκι.
- Διπλώστε τους βραχίονες ζύμης δύο φορές.
- Βράστε ένα λίτρο νερό με τη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια βυθίστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε αυτό για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Στραγγίστε τα κουλούρια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίστε το κουλουράκι με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε το στο ταψί για άλλα δέκα λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους (200°C για αντιστάσεις – 180°C για αέρα). Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και τοποθετήστε ένα ρηχό μπολ με βραστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου.
- Ψήστε τα κουλούρια για περίπου 15-25 λεπτά και μην ανοίξετε το φούρνο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
Πηγή
Φωτό εξωφύλλου άρθρου -Μonika-Schroder-Pixabay