Συχνά στις διάφορες αποδράσεις μας συναντάμε αυτά τα εντυπωσιακά πουλιά που συνδέονται με πάμπολλους μύθους παραδόσεις και δοξασίες. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν σύμβολο της θεάς Ήρας. Συνδέεται με μια από τις πολλές ιστορίες απιστίας του Δία με τα γνωστά ως συνήθως αποτελέσματα.
Θρυλικός φρουρός μιας ακόμη ερωμένης του Δία, της Ιούς, ήταν ο Άργος. Ένας σκύλος από τα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε εκατό μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα. Υποτίθεται, έτσι, ότι μόνο μερικά από τα μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα θα υπήρχαν κάποια που θα έμεναν ανοικτά. Τον Άργο σκότωσε εκτελώντας διαταγή του Δία, ο θεός Ερμής αφού πρώτα τον αποκοίμισε με τη μουσική του. Μετά από παράκληση της Ήρας, ο Ερμής της παρέδωσε τα εκατό μάτια του και η θεά για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, τα διατήρησε για πάντα στην ουρά των ιερών της πουλιών.
Σε άλλους λαούς και θρησκείες συνδέεται με διάφορους συμβολισμούς. Το παγώνι υποδηλώνει τη βασιλεία και χαρακτηριστικά ο βασιλικός θρόνος της Περσίας είναι ο <<θρόνος του Παγωνιού>>. Στον κινέζικο πολιτισμό ήταν συνώνυμο του μεγαλείου και της ομορφιάς και αποτέλεσε έμβλημα της δυναστείας των Μινγκ. Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια συναντάται και στις πρώτες κατακόμβες.