Ένα από τα φυτά που βρίσκουμε στις εξορμήσεις μας στη φύση στα βουνά της χώρας μας είναι και η άρκευθος οξύκεδρος (γνωστός και ως ιουνίπερος) . Ως γένος ανήκει την οικογένεια των Κυπαρισσοειδών με 60 είδη αρωματικών θάμνων και δέντρων. Από τα πιο συνήθη είναι η Άρκευθος η οξύκεδρος .
Η άρκευθος είναι αειθαλές φυτό με βελονοειδές φύλλωμα και οι βελόνες είναι ανά τρεις σε σπονδύλους . Είναι συνήθως θαμνώδη φυτά με πλαγιόκλαδο σχήμα και σπανιότερα μικρά δένδρα. Τα φύλλα είναι μικρά και αγκαθωτά. Συγκεκριμένα όμως το είδος Άρκευθος η οξύκεδρος μπορεί να φθάσει τα 12 μέτρα ύψος και βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Ο καρπός είναι σφαιρικός, γυαλιστερός με ερυθροκαστανό χρώμα . Ωριμάζει
από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο . Διακρίνεται εύκολα από τα άλλα τρία είδη άρκευθου κυρίως από τα φύλλα του που είναι μυτερά και βελονοειδή, ενώ στα άλλα είδη τα φύλλα μοιάζουν με αυτά του κυπαρισσιού.
Ιστορικά Στοιχεία
Το επίθετο oxycedrus φαίνεται ότι έχει την προέλευσή του στην “οξύκεδρο”
που αναφέρει ο Θεόφραστος (370-287 π.Χ.).Το κοκκινωπό του ξύλο
είχε χρησιμοποιηθεί ανάμεσα σε άλλα, για την κατασκευή μικρών αγαλμάτων. Η ρητίνη του Juniperus oxycedrus αξιοποιήθηκε από τους Μινωίτες για την παρασκευή αρωμάτων.
Χρήσεις
Το ξύλο του είναι σκληρό, εύοσμο και δεν προσβάλλεται από έντομα. Έτσι χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα για τη στέγαση σπιτιών.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιπλοποιία για παρασκευή μικρών κομψοτεχνημάτων και είναι περιζήτητο στην ξυλογλυπτική λόγω του έντονου κόκκινου χρωματισμού του.
Τέλος, από την απόσταξη του ξύλου του λαμβάνεται ένα σκοτεινού χρώματος, παχύρρευστο αρωματικό έλαιο (cade oil) το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική και ως θυμίαμα. . Στη Γερμανία οι καρποί του Juniperus oxycedrus συλλέγονται, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα.
Πηγή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ ΚΥΠΡΟΥ