Home Ταξίδι αλλιώς Καλέντουλα/Marygold: Το χρυσάφι της φύσης

Καλέντουλα/Marygold: Το χρυσάφι της φύσης

by Nikos

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα κι όμως οι καλέντουλες συνεχίζουν να είναι στα καλύτερα τους. Για την ακρίβεια, φέτος δεν σταμάτησαν ποτέ να ανθίζουν! Το δροσερό καλοκαίρι και ο ήπιος χειμώνας συμμάχησαν ώστε η φύση να μας χαρίσει απλόχερα το χρυσάφι της…

Marygold το όνομά της στα αγγλικά και αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία. Calendula officinalis το επιστημονικό της όνομα προερχόμενο πιθανότατα από τους Ρωμαίους επειδή άνθιζε κάθε πρωτομηνιά, δηλαδή στις Καλένδες. Είναι μονοετής πόα ύψους 30-50cm με λογχοειδή, χνουδωτά, μεγάλα, στενά στη βάση και πλατύτερα στις άκρες, πράσινα φύλλα και μεγάλα, κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη σε σχήμα μαργαρίτας.

Η καλέντουλα είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά που είναι γνωστό στη βοτανική ιατρική. Η ακριβής προέλευσή της χάνεται στα βάθη του χρόνου, αλλά πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς στην αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ινδία και στις αραβικές χώρες. Στο μεσαίωνα τα πέταλα της καλέντουλας χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική ως φτηνό υποκατάστατο του σαφράν γι’ αυτό και ονομάστηκε το “σαφράν των φτωχών”. Κατά τον Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο οι γιατροί της εποχής έδεναν τις πληγές των τραυματισμένων με αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας.

Σήμερα, η καλέντουλα συνεχίζει να κατέχει κυρίαρχη θέση στη κοσμετολογία. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αντισηπτικές, σπασμολυτικές, στυπτικές, χολαγωγές, εφιδρωτικές και εμμηναγωγές ιδιότητες. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα, ως κρέμα, λαδι και αιθέριο έλαιο για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Το βάμμα της καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμποτισμό των επιθεμάτων σε πληγές, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και υπό μορφή αφεψήματος. Τέλος, αποτελεί άριστο μελισσοκομικό φυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις η Καλέντουλα συγχέεται με τον Κατιφέ. Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περαιτέρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα