Home Ταξίδι αλλιώς Αλογοθύμαρο, το αγριολούλουδο με τα εντυπωσιακά κίτρινα άνθη 

Αλογοθύμαρο, το αγριολούλουδο με τα εντυπωσιακά κίτρινα άνθη 

by Nikos

To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω σε ένα υπέροχο αγριολούλουδο που ομορφαίνει το βραχώδες τοπίο. Σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς στο Σειχ Σου της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε Αλογοθύμαρο ή αλλιώς Σμυρνιά, το πανέμορφο αυτό φυτό με τα εντυπωσιακά κίτρινα άνθη.

αλογοθύμαρο

Βοτανική

Το Αλογοθύμαρο Σμυρνιά είναι ένα πολύ διαδεδομένο φρύγανο της χώρα μας. Τα Φρύγανα  είναι οι χαμηλοί θάμνοι οι οποίοι καλύπτουν εδάφη της ηπειρωτικής αλλα και της νησιωτικής χώρας σε λόφους από 0 έως τα 1000 μ. υψόμετρο. Το όνομα αυτό τους έδωσε κατά την αρχαιότητα ο Θεόφραστος ο Ερέσιος , πατέρας της Βοτανικής περίπου το 300 π.χ. Τα Φρύγανα είναι ιδιαίτερα αρωματικοί θάμνοι και πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες τους.

αλογοθύμαρο
Τα Αλογοθύμαρο κυριαρχεί στο βραχώδες τοπίο με τα εντυπωσιακά κίτρινα άνθη

Τα Φρύγανα αγκαθωτοί και χαμηλοί θάμνοι καλύπτουν τους λεγόμενους φρυγανότοπους και τα βρίσκουμε συνήθως μετά από πυρκαγιές όπως συνέβη και στο Σειχ Σου μετά την καταστροφική φωτιά του 1997.

αλογοθύμαρο
Αλογοθύμαρο πλάι σε Λαδανιές στο Σέιχ Σου

Ονομασία

Το φυτό με την επιστημονική ονομασία Anthyllis Ηermanniae αλλά είναι ευρύτερα γνωστό ως Αλογοθύμαρο, σουρούπα, σμυρνιά, καλοκαιρινό ρείκι, αγριοφρυγανιά, κοκκωνόχορτο, σαρωμα, Σκαντσίκι κι Ερμάνεια.

Στην Ελλάδα το Αλογοθύμαρο το συναντάει κανείς στους πρόποδες των βουνών κοντά στα ρείκια αλλά και στις βραχώδεις πλαγιές των νησιών πλάι στα θυμάρια. Είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές τον προτιμούν και ως φυτό κήπου. Το ύψος του μπορεί να φτάνει και το ένα μέτρο.

αλογοθύμαρο

Παράγει μάλιστα ένα νέκταρ, που βοηθά στην προσέλκυση των εντόμων στα άνθη ,ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή γονιμοποίηση του. Αποτελεί ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, που δυναμώνει πολύ τις μέλισσες, αφού δίνει νέκταρ και γύρη υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Προκαλεί επίσης την τάση στις μέλισσες να χτίσουν νέες κηρήθρες, οι οποίες μάλιστα αποκτούν ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Τα άνθη του προσελκύουν και άλλα έντομα όπως βομβίνους και πεταλούδες.

Το Αλογοθύμαρο ,μελισσοτροφικό φυτό ανθίζει μέσα στον Μάιο
Στην Κορσική συναντάμε ένα είδος σκώρου που τρέφεται αποκλειστικά με Σμυρνιά κι έχει πάρει το όνομα Coleophora hermanniella.
αλογοθύμαρο
αλογοθύμαρο

Πηγή

Ορεινό Μέλι

xlorida.blogspot

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα