Home Προσκυνήματα Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη, ο ναός του 1800

Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη, ο ναός του 1800

by Nikos

Στις αναζητήσεις του Thesekdromi στα μονοπάτια της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης θα βρεθούμε σε ένα από τα αγαπημένα μας χωριά κάτω από το ψηλότερο βουνό της πόλης, το Χορτιάτη. Θα γνωρίσουμε την πανέμορφη εκκλησία στο κέντρο του οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο . Ο Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεταβυζαντινής βασιλικής.

Ο Χορτιάτης είναι βουνό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο 1.201 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Ένας ιστορικός ναός, ο ναός του χωριού, του Αγίου Γεωργίου ,αποτελεί ένα άγνωστο προσκύνημα για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς.

Κατά τη βυζαντινή εποχή υπήρχε στους πρόποδες του βουνού, η Βασιλική Μονής του Χορταϊτου.

Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού κυρίως κτηνοτρόφοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 15ο περίπου αιώνα κοντά στα ερείπια της Βασιλικής Μονής του Χορταϊτου.


Το 1806 θεμελιώνεται ο Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη ναός ο οποίος τελικώς εγκαινιάσθηκε, όπως μαρτυρούν οι λιθανάγλυφες επιγραφές, το 1837.

Ο ναός είναι τρίκλιτος ξυλόστεγος ναός , κατά τον τύπο μεταβυζαντινής βασιλικής χωρίς νάρθηκα και με υπόστεγο στη δυτική πλευρά.

Η είσοδος και το υπόστεγο του ναού

Πάνω από την κύρια είσοδο υπάρχει ξύλινος γυναικωνίτης. Το ξύλινο τέμπλο είναι έργο του 1812.

Σε κοντινή απόσταση νοτιοδυτικά  από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Χορτιάτη

Ο ναός της Μεταμόρφωσης Χορτιάτη αποτελεί βυζαντινό μνημείο χρονολογούμενο στον 12ο αιώνα. Είναι πιθανόν ο κοιμητηριακός ναός της μονής Χορταΐτου. Ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό απλού οκταγωνικού τρουλαίου ναού. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα εργασίες συντήρησης.

Όταν επισκεφθείτε το όμορφο χωριό του Χορτιάτη στην είσοδο του οικισμού όπως ερχόμαστε από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το αρχαίο Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 έλαβε χώρα στο Χορτιάτη η εκτέλεση 147 Ελλήνων κατοίκων από τους Ναζί που έμεινε γνωστή ως το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Ανάμεσα τους και ο ιερέας του ναού π. Δημήτριος Τρομάρας.

πηγή

Ενορία Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη

topothesiesthessalonikis

odysseus.culture

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα