Στην όμορφη Εύβοια θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi σημερνά στα ταξίδια του στις ομορφιές της πατρίδας μας. Θα γνωρίσουμε έναν ιστορικό τόπο κι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Εύβοιας και ταυτόχρονα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Χαλκίδας το Κάστρο του Καράμπαμπα .
Γεωγραφική Θέση
Το κάστρο Καράμπαμπα ή αλλιώς Φρούριο Κανήθου βρίσκεται σε λόφο της ηπειρωτικής πλευρά της Χαλκίδας που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας και μαζί με το κατεστραμμένο κάστρο της Χαλκίδα καθιστούσαν για αιώνες την πόλη απόρθητη.
Ιστορία
Το Κάστρο του Καράμπαμπα σύμφωνα με μερικούς μελετητές βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης της Κανήθου. Σώζονται μάλιστα σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους. Πρώτη προσπάθεια οχύρωσης παρατηρήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Το φρούριο που σώζεται σήμερα χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Ο σχεδιασμός οφείλεται τον Βενετό Gerolimo Galopo κι έτσι η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική.
Το 1688 ο γνωστός για την καταστροφή της Ακρόπολης Δόγης της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας Φραντσέσκο Μοροζίνι προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει το Κάστρο. Ακόμα και κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, να το καταλάβουν. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν.
Αρχιτεκτονική
Η μορφή του Κάστρου του Καράμπαμπα προσεγγίζει κυρίως βενετικά πρότυπα. Διαθέτει έναν στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο από Ανατολικά προς Δυτικά με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο.
Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα.
Ο δυτικός προμαχώνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κατασκευαστική άποψη. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου και είναι ένα πολύγωνο κτίσμα με επτά άνισες πλευρές ενώ το πάχος του εξωτερικού τείχους είναι 3,5 μέτρα.
Σήμερα ο δυτικός προμαχώνας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Φιλοξενεί συλλογή γλυπτών από την περιοχή της Χαλκίδας και την περιοχή του Κάστρου.
Ωράριο
Το Κάστρου του Καράμπαμπα λειτουργεί υπό την ευθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και είναι επισκέψιμο Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8:30-15:30 ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δείτε επίσης στην Το Κάστρο Φύλλων στην Εύβοια και ο ερωτευμένος ιππότης – thesekdromi.gr