Είναι γνωστή η αγάπη κι ο θαυμασμός που ενέπνευσε η αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα η κλασσική εποχή στον Δυτικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην αρχιτεκτονική είναι τα δύο “αδερφάκια” του Παρθενώνα στην Βαυαρία και την Σκωτία του 19ου αιώνα.
Η Βαλχάλα της Γερμανίας
Στην Βαυαρία κοντά στο Regensburg σε ένα λόφο στις όχθες του Δούναβη, αστράφτει κατάλευκο ένα αντίγραφο του ελληνικού Παρθενώνα. Εμπνευστής του έργου ήταν ο Λουδοβίκος, ο αυτοκράτορας που μετέτρεψε το Μόναχο σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών. Ήταν ο πατέρας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, του Όθωνα και από τους κυριότερους εκφραστές του φιλελληνικού πνεύματος. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1814 σε διαστάσεις ίδιες με του Παρθενώνα: μήκος 48,5 μέτρα, πλάτος 14 και ύψος 15,5 μέτρα.
Ο τόπος που επιλέχθηκε συνδέεται με την κεντροευρωπαϊκή και σκανδιναβική μυθολογία. Βαλχάλα, σύμφωνα με τους μύθους των Βίκινγκ ήταν ένας ιερός τόπος, ένας οίκος των πολεμιστών που έπεσαν κατά καιρούς στις μάχες. Εκεί ζούσαν κάτω από συνθήκες πλήρους ευδαιμονίας υπό την ηγεσία του θεού Οντίν.
Εθνικό μνημείο Σκωτίας
Είναι ασυνήθιστο για μια χώρα να ‘εχει ως Εθνικο Μνημείο ένα ανολοκλήρωτο μνημείο και οι Σκωτσέζοι σαφώς, μόνο εθνική υπερηφάνεια δε νιώθουν γι’ αυτό. Ένα μνημείο για τη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών στους Ναπολεόντειους πολέμους που επηρεασμένο από το φιλελληνικό πνεύμα θεμελιώθηκε το 1822 στην “Αθήνα του Βορρά” στο Εδιμβούργο. Οι αρχιτέκτονες Charles Cockerall και William Henry Playfair ονειρεύτηκαν το μνημείο που θα έμοιαζε με τον Παρθενώνα. Το εσωτερικό θα φιλοξενούσε επίσης έναν ναό και κατακόμβη. Τελικά, το ποσό που απαιτούνταν για την αποπεράτωσή του ήταν πολύ μεγάλο και παραμένει ημιτελές εως τις μέρες μας στον λόφο του Κάλτον Χιλ στο Εδιμβούργο .