Καθώς προχωράμε προς τους πρώτους μήνες της άνοιξης ένα από τα βότανα που θα συναντήσουμε στους κήπους και τους αγρούς είναι το “άγνωστο” σχοινόπρασο. Ας γνωρίσουμε μαζί αυτό το μυρωδάτο βότανο σε ένα “ταξίδι” αλλιώς.
Το σχοινόπρασο λέγεται αλλιώς αγριόπρασο, είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια “Allium”. Είναι συγγενικό είδος με τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα σκόρδα. Είναι διαδεδομένο στην φύση τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Στην Κίνα το χρησιμοποιούν για τη γεύση του και τις ιδιότητές του εδώ και 5.000 χρόνια. Καλλιεργείται όχι για την ρίζα ή το βολβό του αλλά για τα φύλλα του που δίνουν μια ήπια γεύση σκόρδου και κρεμμυδιού.
Οι Ρομά στις λαϊκές δοξασίες τους συνδέουν τη χρήση του σχοινόπρασου με τα κακά πνεύματα. Κρεμούν τσαμπιά από αποξηραμένα σχοινόπρασα γύρω από το σπίτι, κι έτσι αποκρούουν τις ασθένειες και το κακό.
Το σχοινόπρασο ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και τα άνθη έχουν έντονο φωτεινό μοβ χρώμα και σχήμα αστεριού με πολλά πέταλα. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό φυτό από τις μέλισσες και τις πεταλούδες.
Το σχοινόπρασο έχει πολλές θρεπτικές ουσίες ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες το κατατάσσουν σε ένα από τα Superfoods με μεγάλη διατροφική αξία. Παρέχει στον οργανισμό μας βιταμίνη Α και C. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επίσης περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute της Οξφόρδης, ανέδειξε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης allium λαχανικών και του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε τέτοια λαχανικά είχαν αισθητά μειωμένο κίνδυνο για να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
Μαγειρική
Ο διακριτικός συγγενής του κρεμμυδιού, το σχοινόπρασο ανήκει στα μυρωδικά και χρησιμοποιείται στην κουζίνα πολλών χωρών. Το σχοινόπρασο είναι ένα από τα «εκλεπτυσμένα χορταρικά» της Γαλλικής κουζίνας μαζί με το εστραγκόν, και το μαϊντανό. Είναι επίσης κύριο συστατικό της σάλτσας του παραδοσιακού πιάτου ρέγγας που σερβίρεται στις γιορτές της Σουηδίας.
Καλλιέργεια
Το σχοινόπρασο παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε ξηρασία και σε μεγάλη ποικιλία χωμάτων, κι έτσι είναι φυτό εύκολα καλλιεργήσιμο. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη και ήλιο. Το χειμώνα, στις κρύες περιοχές, τα σχοινόπρασα πεθαίνουν αλλά παραμένουν οι υπόγειοι βολβοί και τα νέα φύλλα εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης. Μια άλλη χρήση στις καλλιέργειες είναι ως εντομοαπωθητικό καθώς ο χυμός του μπορεί να απομακρύνει τα παράσιτα και τα ανεπιθύμητα έντομα.