Home Κεντρική Οι παραδοσιακοί ξύλινοι νερόμυλοι στη Βοσνία

Οι παραδοσιακοί ξύλινοι νερόμυλοι στη Βοσνία

by Nikos

Το Thesekromi σε ένα ακόμα ταξίδι του στον κόσμο μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο διατηρητέο αξιοθέατο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Οι παραδοσιακοί ξύλινοι νερόμυλοι της λίμνης Pliva δεν αλέθουν πλέον σιτάρι, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής της Jajce, και αποτελούν εθνικό μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Γεωγραφική Θέση

Η πόλη του Jajce είναι μια πόλη της Κεντρικής Βοσνίας από τις πιο ιστορικές πόλεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καθως διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όπως και τα συναρπαστικά φυσικά αξιοθέατα. Σε μικρή απόσταση απο το κέντρο της πόλης βρίσκονται οι λίμνες Pliva, μια περιοχή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Οι λίμνες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως καγιάκ, ψάρεμα και κολύμπι αλλά είναι δημοφιλείς επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Κοντά στις λίμνες βρίσκονται οι παλιοί ξύλινοι νερόμυλο και αποτελούν σήμερα τουριστικό αξιοθέατο. Από το Σεράγεβο απέχουν περίπου 160 χλμ.
φωτό : Visit Bosnia

Η Jajce ήταν η τελευταία πόλη της Βοσνίας που έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1528, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kristina Ladan (@ladankristina)

Η Ιστορία και η λειτουργεία τους

Η κατασκευή των ξύλινων μύλων ξεκίνησε τον Μεσαίωνα. Πιο συγκεκριμένα κατά την Οθωμανική περίοδο, όπου σύμφωνα με γραπτά του 1562 μαθαίνουμε πως υπήρχαν 24 μύλοι, εκ των οποίων οι 6 δεν λειτουργούσαν. Ο σκοπός της κατασκευής τους ήταν αρχικά καθαρά λειτουργικός. Χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, ο τεχνίτης ενσωμάτωσε τους μύλους στη λειτουργία αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Οι ξύλινοι νερόμυλοι στη Λίμνη Pliva στη Βοσνία αν και αποτελούν δείκτη βιομηχανικής ανάπτυξης εν τούτοις εναρμονίζονται τέλεια με τη φυσικό περιβάλλον

φωτό : Visit Bosnia

Οι μύλοι του Jajce χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την παραγωγή αλευριού και ανήκαν σε μεγάλους και πλούσιους γαιοκτήμονες. Οι ιδιοκτήτες είχαν παραχωρήσει τους μύλους για χρήση στον τοπικό πληθυσμό που πλήρωνε φόρο για τη χρήση τους Κάθε οικογένεια είχε μια συγκεκριμένη ημέρα και σε μια εβδομάδα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το μύλο. Αυτό το πρόγραμμα το τηρούσαν οι κάτοικοι αυστηρά. .

Ένας μύλος αποτελούνταν από διάφορα μέρη (στρόβιλοι, άξονες, γούρνες, άξονες , μυλόπετρες και μοχλοί ανύψωσης της μυλόπετρας) και είχε τους δικούς του κανόνες χρήσης. Οι μύλοι χρησιμοποίησαν τους νερόμυλους κατευθύνοντας το νερό μέσω της γούρνας στους στροβίλους που αλέθουν τους κόκκους. Με τη βοήθεια ενός μοχλού για την ανύψωση της μυλόπετρας, οι παλιοί μυλωνάδες ρύθμιζαν το είδος του αλευριού που θα παραγόταν.
φωτό : Visit Bosnia
Ο χρόνος άφησε σταδιακά το σημάδι του στους μύλους. Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μείωσαν τη λειτουργία τους. Σταδιακά έπαψαν να χρησιμοποιούνται, και η μη συντήρησή τους οδήγησε στην ερείπωση και την καταστροφή .
Ωστόσο, η ιστορική σημασία που έχουν οι ξύλινοι αυτοί νερόμυλοι για τη Βοσνία , ως καθρέφτες της βοσνιακής παράδοσης και του τρόπου ζωής, οδήγησε στην αποκατάστασή τους το 2005. Από τότε έξι έχουν επανέλθει σε λειτουργία, ενώ οι κάποιοι έχουν διαμορφωθεί στην αρχική τους εμφάνιση.
Σήμερα αποτελούν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Jajce, και το 2009 ανακηρύχθηκαν εθνικό μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Μια επίσκεψη στις λίμνες και στους μύλους της Pliva είναι ιδανική για όσους αναζητούν μια χαλαρωτική μέρα στη Φύση δίπλα στο υγρό στοιχείο.
φωτό : Visit Bosnia

Πηγή

agencija-jajce.ba

tourismbih

Visit Bosnia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα