Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Ελλάδα με ήλιο ,θάλασσα κι αμμουδερές παραλίες αλλά στο Thesekdromi δεν ξεχνάμε και τις ορεινές μας αποδράσεις και τον ορεινό τουρισμό. Μπορεί να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς το Μέτσοβο, εμείς όμως θα το γνωρίσουμε το καλοκαίρι.
Θέση και ονομασία
Το Μέτσοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160 μέτρων και πρόκειται για μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων. Ένας παραδοσιακός οικισμός, σκαρφαλωμένος, στις βόρειες πλαγιές της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί κάποιος να διανύσει μέσω Εγνατίας Οδού περίπου 150 χλμ. και σε χρόνο 1 ώρα και 45 λεπτά.Από την Αθήνα η απόσταση είναι 370 χλμ.
Στη βλάχικη γλώσσα το Μέτσοβο αποκαλείται Αμίντζιου (Aminʤu) λέξη που σχηματίζεται από την πρόθεση a” «προς, στο» και τον τύπο Μίντζιου (Minʤu).Εικάζεται επίσης πως η ονομασία μπορει προέρχεται από την σλαβική λέξη *Mẹčovo «αρκουδότοπος»
Το Μέτσοβο στην Ιστορία
Το Μέτσοβο αναφέρεται για πρώτη φορά το 1380 μ.Χ. στο χρονικό των αυταδέλφων Φιλανθρωπηνών Πρόκλου και Κομνηνού. Αρχικά ήταν ένας μικρός συνοικισμός νομάδων βοσκών. Σιγά σιγά , λόγω της γεωγραφικής του θέσης αναπτύχθηκε και απεκτησε ιδιαίτερα προνόμια.
Το 1430 μ.Χ. χορηγήθηκαν προνόμια στους Μετσοβίτες από τον Σουλτάνο Μουράτ τον Β’. Με βάση τα προνόμια αυτά το Μέτσοβο και τα γύρω χωριά αποτέλεσαν ένα είδος ομοσπονδίας, μια αυτόνομη δημοκρατική πολιτεία μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τα προνόμια του Μετσόβου καταργήθηκαν από τονΑλή Πασά. Το 1700 μ.Χ. ιδρύθηκε στο Μέτσοβο ελληνικό σχολείο, που αναδείχτηκε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παιδείας στην ελληνική επικράτεια. Μεγάλη καταστροφή υπέστη το Μέτσοβο στις 27 Μαρτίου 1854 από τα τουρκικά στρατεύματα του Αβδή Πασά.H πόλη λεηλατήθηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα και τους άνδρες του Θεόδωρου Γρίβα, πρώην στρατηγού του Ελληνικού στρατού, κατά τη σύγκρουσή τους για τον έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για τον περίφημο «Χαλασμό του Γρίβα».
Το Μέτσοβο απελευθερώθηκε τελικώς από τον Οθωμανικό ζυγό στις 31 Οκτωβρίου 1912 από δυνάμεις του τακτικού Ελληνικού στρατού, των Κρητών εθελοντών και των Hπειρωτών εθελοντών. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Μέτσοβο έγινε πρωτεύουσα ενός αυτόνομου κράτους-μαριονέτας, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι Ιταλοί χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Οι Μεγάλοι Ευεργέτες
Την περίοδο μετά τους Παγκοσμίους πολέμους εμφανίζεται ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός ευεργετών. Μάλιστα ο ευεργετισμός των Μετσοβιτών αποτελεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό και ιστορικό φαινόμενο .Ο μέγιστος ευεργέτης του Μετσόβου είναι ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, ο οποίος και όρισε ως ισόβιο διαχειριστή της διαθήκης του τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Το Ίδρυμα Τοσίτσα ιδρύθηκε το 1948 από τον ίδιο τον ευεργέτη που άφησε για το σκοπό αυτό το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσό των 1.730.000 δολαρίων.
Από το Μέτσοβο έλκουν την καταγωγή τους οι Εθνικοί Ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ, Νικόλαος Στουρνάρας, Μιχαήλ Τοσίτσας, Τριαντάφυλλος Τσουμάγκας, Κυριάκος Φλόκας, Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, οι Εθνικοί αγωνιστές Δημήτριος Ίπατρος, Αναστάσιος Μανάκης, Ιωάννης Γκαδέλος, Απόστολος Χατζής, Δημήτριος Ζαμάνης και ο πολιτικός και Ευεργέτης Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας.
Περιδιαβαίνοντας
Αναμφίβολα η ομορφιά του Μετσόβου έγκειται στην αρχιτεκτονική του.Τα λιθόστρωτα σοκάκια, οι πέτρινες βρύσες και τα πετρόχτιστα σπίτια αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του . Αρκεί και μόνο να κατηφορίσετε προς την πλατεία κάνοντας τον περίπατό σας και η ηρεμία που αποπνέει ο τόπος και οι άνθρωποι θα σας γαληνέψουν. Ειδικά οι ηλικιωμένοι κάτοικοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τη βλάχικη ντοπιολαλιά θα σας “μεταφέρουν” πίσω στο χρόνο.
Στα αξιοθέατα του Μετσόβου είναι η πινακοθήκη Αβέρωφ που φιλοξενεί μια και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.
Στο Μέτσοβο θα βρείτε επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική είναι και η ιστοσελίδα του Μουσείου.
Κοντινές αποδράσεις από το Μέτσοβο
Το Μέτσοβο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ορμητήριο για αποδράσεις στη Φύση στην ευρύτερη περιοχή.
Πολύ κοντά σε απόσταση 23 χλμ. βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Αώου. Η λίμνη εμπλουτίστηκε με το πέρασμά των χρόνων με πολλά ψάρια και έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό υδροβιότοπο. Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Thesekdromi στη λίμνη των Πηγών του Αώου.
Επίσης αξιόλογο είναι και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο Aνθοχώρι Μετσόβου που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παλιούς νερόμυλους και νεροτριβές. Από το Μέτσοβο απέχει 11 χλμ.
Τέλος πανέμορφη είναι η Λίμνη Ζορίκα, η μαγευτική “λίμνη με τα νούφαρα” στο Ανατολικό Ζαγόρι. Διαβάστε για την υπέροχη λίμνη με τα νούφαρα στο αφιέρωμα του Thesekdromi . Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Μέτσοβο
Γαστρονομικός Προορισμός
Το Μέτσοβο αποτελεί δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Τα δυο γνωστά προϊόντα του είναι τα τοπικά τυριά το μετσοβόνε και η μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης εξαιρετικό βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού από το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ. Τα ντόπια κρέατα της Πίνδου αλλά και η περίφημη Μετσοβόπιτα θα σας ξετρελάνουν.
πηγή
Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Μετσόβου