Στην όμορφη Εύβοια θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi σημερνά στα ταξίδια του στις ομορφιές της πατρίδας μας. Θα γνωρίσουμε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Εύβοιας, που δεσπόζει στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου στο χωριό Φύλλα και είναι γνωστό ως Καστέλι. Το Κάστρο των Φύλλων συνδέεται άρρηκτα με μια ιπποτική μα συνάμα ερωτική ιστορία και τον ιππότη Λικάριο το 13ο αιώνα.
Ο ιππότης Λικάριο κι ο απαγορευμένος έρωτας
Βρισκόμαστε στην Εύβοια που από το 1205 με τις επιδρομές των Σταυροφόρων βρίσκεται στα χέρια των Φράγκων μετά τις επιδρομές του Βονιφάτιου Μομφερρατικού . Το 1209 έχει περάσει πλέον υπό την κυριαρχία των Ενετών.
Εκείνη την εποχή ο Λικάριο ήταν ένας φτωχός αυλικός ιππότης στην υπηρεσία του ηγεμόνα της Κεντρικής Εύβοιας Guiberto Dalle Carceri. Ο πατέρας του ήταν από την Ιταλική πόλη Vicenza και η μητέρα του λέγεται ότι καταγόταν από την Κάρυστο της Εύβοιας. Ο Λικάριο ήταν ερωτευμένος με την Φελίζα χήρα του τοπικού άρχοντα Ναρτζότο και προστατευμένη της οικογένειας Carceri.Ο άσημος αλλά φιλόδοξος Λικάριο τελικά παντρεύτηκε κρυφά την Φελιζα μα οι αντιδράσεις της οικογένειάς της ήταν ταπεινωτικές και προσβλητικές.
Πικραμένος, ο Λικάριο, εγκατέλειψε την Χαλκίδα και γύρισε στην Κάρυστο, όπου και εγκαταστάθηκε στο εγκαταλειμμένο φρούριο Ανεμοπύλες, κοντά στο Κάβο Ντόρο. Αποφασισμένος για εκδίκηση, οργάνωσε στρατό και άρχισε επιδρομές στις γειτονικές περιοχές. Σύντομα όμως η φιλοδοξία του τον ώθησε σε νέους δρόμους. Ήρθε σε επικοινωνία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο και του πρότεινε να αναλάβει εκ μέρους των Βυζαντινών την ανακατάληψη της Εύβοιας.
Στην υπηρεσία των Βυζαντινών
Ο αυτοκράτορας αποδέχτηκε τους όρους κι έτσι άρχισε μια εφιαλτική περίοδος για την φραγκική Εύβοια με την μορφή επιδρομών. Το ένα μετά το άλλο τα κάστρα της Εύβοιας, έπεφταν στα χέρια του Λικάριο. Τελευταίο έπεσε το Castello Rosso, το κάστρο της Καρύστου μετά από πολυμινη πολιορκία.Ο Λικάριο ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, καθώς τον τίμησε και με υψηλότατα αξιώματα, εκείνα του Μεγάλου Κοντόσταυλου και του Μεγαδούκα. Επιπλέον, ο Μιχαήλ Η΄ διέθεσε στον γενναίο ιππότη όλο το νησί ως φέουδο και του έδωσε ως σύζυγο μια ευγενή και πλούσια Ελληνίδα που πήρε της θέση της μοιραίας για την Εύβοια Φελίζας.
Επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη στην Εύβοια, διάλεξε σαν κατοικία του το Καστέλλι στα Φύλλα. Μεγάλο του απωθημένο ήταν η Χαλκίδα, την οποία δεν κατάφερε να κατακτήσει. Συνέχισε όμως να είναι στην υπηρεσία των Βυζαντινών σε πολλές εκστρατείες με τελευταία αναφορά να γίνεται όταν κυρίευσε για λογαριασμό τους τη Σίφνο και τη Σέριφο. Το τέλος του ξακουστού ιππότη παραμένει άγνωστο.
Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Εύβοια, κατέστρεψαν τις δυο πλευρές του Κάστρου των Φύλλων ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και πράγματι το κάστρο δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε από τότε.
Το Κάστρο των Φύλλων σήμερα
Το Κάστρο των Φύλλων ή Καστέλι παρά την εγκατάλειψη του παραμένει επιβλητικό δεσπόζοντας στην περιοχή. Αρκετά τμήματά του διατηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό ενώ η θέα ανταμείβει τον επισκέπτη.
Οι καλύτερα σωζόμενες πλευρές του κάστρου είναι η βόρεια και δυτική. Την κεντρική θέση περικλείει ένα αρχοντικό μέγαρο στα δυτικά και άλλα βοηθητικά κτίρια. Ο εσωτερικός χώρος του μεγάρου που ήταν διώροφο είναι αρκετά ευρύχωρος.
Στο άνω μέρος των ερειπίων του όπου βρισκόταν ο δεύτερος όροφος με τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αφέντη, σώζονται στον τοίχο τα ανοίγματα των παραθύρων, τοξωτά και διακοσμημένα με κεραμικές πλάκες . Δίπλα στα ερείπια του ανακτόρου βρίσκονται τα υπολείμματα άλλων κτιρίων που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ανθρώπων του κτιρίου. Στο εσωτερικό σώζονται ακόμη λιθόκτιστες σκάλες που οδηγούν πάνω στο τείχος της Βόρειας πλευράς.
Το ΟΧΙ
Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αντικρίζοντας από την πεδιάδα το Κάστρο των Φύλλων είναι η επιγραφή ΟΧΙ. Αυτό γράφτηκε από τον Δημήτρη Σεπετή κάτοικο των Φύλλων και το συμμαθητή του Γεροντίτη Γεώργιο που σε ηλικία μόλις δέκα ετών έγραψαν πρώτοι το ιστορικό ΟΧΙ στο κάστρο του χωριού τους το 1940.
Οι Δυο Πύργοι Μύτικα
Στον απέναντι λόφο από το Καστρο Φύλλων βρίσκονται οι περίφημοι Δίδυμοι Πύργοι Μύτικα. Έχουν 18 μέτρα ύψος και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον (λιγότερο από διακόσια μέτρα).Στη βάση τους διατρέχει ο Λήλαντας ποταμός και φέρεται ότι εκτός του αμυντικού τους προορισμού οι πύργοι είχαν τον έλεγχο των νερών του ποταμού. Επίσης, στους πύργους έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι σε περίπτωση πειρατικών ή άλλων εχθρικών επιδρομών.
Tips4Travellers
Το Κάστρο Φύλλων και οι Δυο Πύργοι απέχουν μόλις 10 λεπτά από τη Χαλκίδα. Η πρόσβαση στο χώρο δεν είναι δύσκολη και η είσοδος στα ερείπιά του Κάστρου ελεύθερη. Δεν υπάρχουν δυστυχώς ενημερωτικές πινακίδες ή κάποιο άτομο να ενημερώνει τους επισκέπτες.