Home Ταξίδια στην Ελλάδα Οι Πηγές του Αχέροντα

Οι Πηγές του Αχέροντα

by Nikos

Στην αγαπημένη μας Ήπειρο θα βρεθούμε μια ακόμη φορά στα ταξίδια μας στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να βρεθούμε στις μυθικές πύλες του Άδη. Θα βρεθούμε στις Πηγές του Αχέροντα στο ιστορικό χωριό Γλυκή. Βρίσκεται στην περιοχή του Σουλίου, στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Σε προηγούμενο αφιέρωμα γνωρίσαμε τις εκβολές του Αχέροντα στη μαγευτική Αμμουδιά Πρεβέζης κάνοντας Βαρκάδα στον Αχέροντα και στις σπηλιές της Περσεφόνης.

Περιδιαβείτε μέσα στο ποτάμι και τα κρυστάλλινα νερά του

Αχέροντας ο ποταμός του Άδη

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων είναι ο ποταμός του Κάτω Κόσμου. Αυτόν διέσχιζαν οι ψυχές στη βάρκα του Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Το όνομα του Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, τη θλίψη του θανάτου

Στο δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους άλλους δύο ποταμούς τον Πυριφλεγέθοντα και τον Κωκυτό, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι ποταμοί του Κάτω Κόσμου κατέληγαν στην Αχερουσία Λίμνη. Πλέον από τη δεκαετία του 60′ λόγω αποστράγγισης έγινε καλλιεργήσιμη έκταση.

Οι πήγες στη Γλυκή

Οι πηγές Αχέροντα βρίσκονται στο όρος Τάμαρος σε υψόμετρο 1600 μέτρων και πολύ κοντά στο χωριό Γλυκή. Δημιουργώντας στο πέρασμα ένα καταπράσινο τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Η Γλυκή είναι ένα μικρό πεδινό χωριό με λίγους κατοίκους που παίρνει όμως ζωή το καλοκαίρι εξαιτίας της αξιοποίησης σε μεγάλο βαθμό της περιοχής των Πηγών του Αχέροντα. Στο σημερινό χωριό έχουν διασωθεί ίχνη αρχαίου οικισμού που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στο σημείο βρισκόταν η αρχαία Εύροια. Άλλοι ερευνητές ταυτίζουν τα ερείπια με το αρχαίο Ομφάλιο ή την Κίχυρο.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση στο χωριό έλαβε χώρα η Συνθήκη της Γλυκής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών Μπέηδων το 1821.

Ονομασία

Στη μυθολογία ο Αχέροντας αναφέρεται ότι κατά την τιτανομαχία πότιζε τους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία. Ο πατέρας των θεών τον μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.

Τα νερά του ποταμού παρέμεναν πικρά λόγω ενός «στοιχειού» που ζούσε στις πηγές του και δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του το χωριό Γλυκή. Η άλλη εκδοχή για την ονομασία του χωριού εκτιμάται ότι σχετίζεται με τον κοντινό «Γλυκύ λιμένα». 

 Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση δίνοντας την εντύπωση της «Πύλης του Άδη».

Τι να κάνετε στις Πηγές του Αχέροντα

Πέρα από το φυσικό κάλλος και το πανέμορφο φυσικό τοπίο μια επίσκεψη στις Πηγές του Αχέροντα σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού συνδυάζοντας Φύση και περιπέτεια.

Ο Αχέροντας ποταμός έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα χώρο αθλημάτων της φύσης. Μπορείτε να κάνετε ιππασία στις Πηγές και μέσα στα νερά του ποταμού. Επίσης Rafting, και canoe – kayak στα Στενά. Ακόμη έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού. Μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα). Στη διαδρομή θα αντικρύσετε σε πολλά σημεία το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα και θα σαγηνευθείτε από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου.

Μην χάσετε επίσης την ευκαιρία να κολυμπήσετε (όσο αντέχετε) στα παγωμένα νερά. Αφού φθάσετε στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε προς τα Στενά σε ένα καταπράσινο μονοπάτι. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας δεύτερο ζευγάρι παπούτσια ή πλαστικά παπούτσια παραλίας ώστε να κινηθείτε άνετα στα ρηχά νερά του Αχέροντα καθώς οι πέτρες και η ροή δυσκολεύουν τη διάβαση χωρίς αυτά.

Αφού περπατήσετε μέσα στο ποτάμι διαλέξτε μια από τις δραστηριότητες που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες και γνωρίστε τον Αχέροντα αλλιώς. Εάν πάλι θέλετε απλώς να χαλαρώσετε δίπλα στο ποτάμι, υπέροχα καφενεδάκια προσφέρουν γλυκά της περιοχής και πεντανόστιμο φαγητό.

Οι Πηγές του Αχέροντα απέχουν 73 χλμ. από τα Ιωάννινα, περίπου 3,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη ενώ βρίσκονται μόλις 30 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Πάργα.

πηγή

naftemporiki

travelstyle

leonidashouse

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα