Home Ταξίδια στην Ελλάδα Βαρκάδα στον Αχέροντα και στις σπηλιές της Περσεφόνης

Βαρκάδα στον Αχέροντα και στις σπηλιές της Περσεφόνης

by Nikos

Στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού στη μαγευτική Αμμουδιά Πρεβέζης, εκεί που η Περσεφόνη απολάμβανε το μπάνιο της, θα σας ταξιδέψει το σημερινό αφιέρωμα του Thesekdromi στις περιπλανήσεις του στην Ελλάδα.

Αχέροντας

Η Αμμουδιά είναι ένα όμορφο παραλιακό χωριό και βρίσκεται στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Φαναρίου του Νομού Πρεβέζης και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Πέρα από την όμορφη αμμουδερή παραλία όπως το λέει και το όνομά της, η πιο ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρει είναι μια βαρκάδα στον Αχέροντα.

Αχέροντας

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων είναι ο ποταμός του Κάτω Κόσμου. Αυτόν διέσχιζαν οι ψυχές στη βάρκα του Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Στο δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους άλλους δύο ποταμούς, τον Πυριφλεγέθοντα και τον Κωκυτό, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι ποταμοί του Κάτω Κόσμου στη συνέχεια κατέληγαν στην Αχερουσία λίμνη που όμως από την αποστράγγισή της τη δεκαετία του 60 έγινε καλλιεργήσιμη έκταση.

Καθώς το μικρό ξύλινο πλοιάριο διασχίζει τα ήρεμα νερά του ποταμού αναβιώνουν στο μυαλό οι ιστορίες του Ομήρου που αφηγείται ο καπετάνιος.

Πυριφλεγέθων

Σε κάποια στιγμή τα νερά διασταυρώνονται με τον Πυριφλεγέθων, ο ποταμός που “αναδίδει πύρινες φλόγες”. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναφέρει ο Πλάτων στον πλατωνικό διάλογο Φαίδων για τον ποταμό του οποίου «οι ρύακες εις όσα σημεία εγγίζουν την επιφάνειαν της γης εκβράζουν πύρινον πηλόν». Αναφέρει επίσης ότι στον Πυριφλεγέθοντα ρίπτονταν οι πατροκτόνοι και οι μητροκτόνοι. Επρόκειτο, σύμφωνα με το μύθο, όχι για τους αμετανόητους εγκληματίες αλλά για εκείνους που είχαν δράσει εν θερμώ και στη συνέχεια είχαν μετανοήσει για τις πράξεις τους. Αυτοί ζητούσαν συγχώρεση από τα θύματά τους, τα οποία παρακαλούσαν με γοερά παρακάλια και ικεσίες. Στην πραγματικότητα οι φωτιές αυτές αποδίδονται σε πιθανές φωσφορούχες ουσίες μέσα στο νερό του ποταμού.

Βέβαια, τίποτα δεν θυμίζει σκότος, θάνατο και θλίψη αφού το ποτάμι λούζεται από το φως του ήλιου και δίνει στα νερά του ποταμού ένα γαλαζοπράσινο χρώμα. Υπάρχουν οπερίπου 415 διαφορετικά είδη φυτών στην περιοχή γύρω από τις εκβολές του Αχέροντα. Στις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών με πιο αναγνωρίσιμο είδος τα αηδόνια που χτίζουν τις φωλιές τους στα καλάμια.

Αηδονοφωλιές

Οι παράξενες αηδονοφωλιές που μοιάζουν με σακούλα, κατασκευάζονται από ένα είδος αηδονιού, τη σακουλοπαπαδίτσα. Τις φτιάχνει από άνθη ιτιάς που είναι σαν βαμβάκι. Πρώτα τα βουτά στο νερό για να τα κάνει αδιάβροχα και έπειτα τα κρεμά στο τελευταίο κλαδί πάνω απ’ το νερό, για μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε η φωλιά να προστατεύεται από φίδια ή ποντίκια.

αηδονοφωλιά
Αηδονοφωλιά στις όχθες του Αχέροντα

O ποταμός Αχέροντας είναι ο ιστορικότερος και πιο διάσημος ποταμός μετά τον Νείλο.

Αχέροντας

Ο Αχέροντας είναι πλωτός για περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια η βαρκάδα επιφυλάσσει μια άλλη μυθολογική περιπέτεια. Η βάρκα φθάνει στις εκβολές του ποταμού στην ανοιχτή θάλασσα και πλέοντας κατά μήκος της ακτής περνάμε από τις σπηλιές της Περσεφόνης.

Υπέροχα γαλάζια νερά και απότομα βράχια που σχηματίζουν σπηλιές έδωσαν τροφή για τους μύθους των αρχαίων.

 Σε μία από αυτές της σπηλιές βρήκε την ευκαιρία ο Άδης κι άρπαξε την Περσεφόνη την ώρα που έκανε, γυμνή, το μπάνιο της.

Tips4Travellers

Η Αμμουδιά απέχει 20 λεπτά από την Πάργα και περίπου 40 λεπτά από την Πρέβεζα. Μέσα στο χωρίο, στις όχθες του Αχέροντα, θα βρείτε τα τέσσερα καραβάκια που κάνουν καθημερινά από τον Μάιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου κάθε μισή ώρα την υπέροχη βαρκάδα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Πηγή

tanea

ipiros.gr

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα