Home Προσκυνήματα Παναγία η Παρηγορήτισσα: Ένα βυζαντινό στολίδι στην Άρτα

Παναγία η Παρηγορήτισσα: Ένα βυζαντινό στολίδι στην Άρτα

by Stavros

H Άρτα δεν έχει να καυχιέται μονάχα για το περίφημο γεφύρι της, αλλά και για τον ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.

Συνεχίζοντας τις περιηγήσεις μας , με σεβασμό και δέος στα προσκυνήματα της Ελλάδας, κάνουμε στάση στην πόλη της Άρτας, ώστε να θαυμάσουμε ένα ναό που χτίστηκε το 1260. Ο ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας είναι αντικείμενο μελέτης για τους αρχιτέκτονες και ειδικά γι εκείνους που ασχολούνται με την στατική κτιρίων.

arta_panagia_parigoritisa

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα χτίστηκε από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου. Η γυναίκα του μάλιστα ήταν η Θεοδώρα που αργότερα κηρύχτηκε Αγία και σήμερα είναι η πολιούχος της Άρτας. Οι επισκέπτες θαυμάζουν την περίτεχνη διακόσμηση του ναού, τα πανέμορφα ψηφιδωτά καθώς και την μοναδική αρχιτεκτονική του.

Ο τρούλος που αιωρείται

Ο αρχιτέκτονας της εποχής που χτίστηκε ο ναός θέλησε να δώσει έμφαση στον μοναδικό τρούλο του ναού, ώστε να φαίνεται ο Χριστός Παντοκράτορας από την είσοδο του. Για να το πετύχει αυτό τόλμησε ένα δύσκολο αρχιτεκτονικό σχέδιο, ώστε να δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως ο τρούλος αιωρείται. Απέφυγε τις κολόνες στο κέντρο του ναού εφαρμόζοντας ένα παράτολμο σχέδιο.

parigoritisa_panagia_artas_dentro

Στις τέσσερις γωνιές της εκκλησίας τοποθέτησε από ένα ζευγάρι παραστάδες (κολόνες στήριξης). Πάνω σε αυτές έβαλε οριζοντίως κορμούς κιόνων πακτωμένους στους τοίχους. Στο ελεύθερο τμήμα αυτών που εξείχαν προς το εσωτερικό του ναού, τοποθετήθηκε ένας δεύτερος όροφος από κίονες και έτσι με αυτό το σύστημα, δηλαδή κολόνα σε κολόνα, οδηγήθηκε με ένα πυραμοειδές σχήμα και με σχεδόν αιωρούμενους κίονες προς τον τρούλο….

ARTA-PANAGIA

Ο θρύλος του πρωτομάστορα που ζήλεψε τον βοηθό του

dentro_arta_panagia

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η λαϊκή παράδοση, το χτίσιμο του ναού είχα αναλάβει ένας πολύ ξακουστός αρχιτέκτονας. Τα σχέδια του ναού είχαν προχωρήσει αρκετά, ωστόσο κλήθηκε να βγάλει σχέδια για άλλη εκκλησία. Τελικά έφυγε για λίγο διάστημα αναθέτοντας το έργο στο βοηθό του. Ο βοηθός του ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός και ευφυής και έτσι έφτιαξε έναν ναό πιο όμορφο και πιο επιβλητικό από τον προϊστάμενό του. Ο πρωτομάστορας όταν γύρισε είδε έναν τελείως διαφορετικό ναό και πιο όμορφο από το δικό του, με αποτέλεσμα να ζηλέψει. Αποφάσισε να εκδικηθεί τον βοηθό του καλώντας τον στη στέγη για να του δείξει δήθεν μια ατέλειά του. Ο βοηθός του έσκυψε να δει το σημείο και ο πρωτομάστορας τον έσπρωξε στο κενό. Ο βοηθός του τελευταία στιγμή κράτησε τον πρωτομάστορα με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο. Στο σημείο που λέγεται ότι έπεσαν υπάρχουν δύο κόκκινες πέτρες.

Ο θρύλος συνεχίζει αναφέροντας πως η Παναγία φανερώθηκε στην μαμά του βοηθού, ώστε να την παρηγορήσει . Από εκεί λοιπόν πήρε το όνομά της η Παναγία.

Tips4travelers

Αξίζει να πάτε να δείτε τον ναό της Παναγίας. Στην εκκλησία διατηρείται και μουσείο βυζαντινής τέχνης και το εισιτήριο είναι συμβολικό. Θα δείτε πολλά για την ιστορία του ναού και το αποτέλεσμα θα σας αφήσει χορτάτους από εμπειρίες και όμορφες εικόνες.

Πηγή πληροφοριών: Mihanitouxronou

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα