Home Ταξίδια στην Ελλάδα Βόλτα στο Γύθειο και στο νησάκι της Ωραίας Ελένης

Βόλτα στο Γύθειο και στο νησάκι της Ωραίας Ελένης

by Nikos
seafood-DanaTentis-Pixabay

Ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Πελοποννήσου θα γνωρίσουμε σήμερα στις περιπλανήσεις μας στην Ελλάδα, το Γύθειο. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου. Η αρχιτεκτονική και η θαλασσινή αύρα της πόλης θα σας σαγηνεύσει και θα φέρει στο νου σας αιγαιοπελαγίτικες αναμνήσεις.

Το Γύθειο μπορεί να καυχιέται πως έλκει την καταγωγή από τους θεούς. Ετυμολογικά, περιγράφει ο γεωγράφος της αρχαιότητας Παυσανίας, η ονομασία του προέρχεται από την “Γη των Θεών”. Ο μύθος αναφέρεται στην ιστορία της διαμάχης του Ηρακλή και του Απόλλωνα που κατά το χτίσιμο της πόλης ήλθαν σε σύγκρουση. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.

πύργος Τζαννετάκη

Κρανάη το νησί της Ωραίας Ελένης

Το Γύθειο υπήρξε κατά την αρχαιότητα το λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειότερα. Στην άκρη του λιμανιού ενωμένο με τη στεριά βρίσκουμε το νησί Κρανάη ή αλλιώς Μαραθονήσι, το νησί της Ωραίας Ελένης. Εκεί σύμφωνα πάντα με το μύθο πέρασαν την πρώτη τους νύχτα η Ωραία Ελένη με τον Πάρη μετά την αρπαγή της. Φεύγοντας για την Τροία ο Πάρης ξέχασε στο νησί το κράνος του. Έτσι το νησί ονομάστηκε Κρανάη.

Σήμερα στην Κρανάη βρίσκουμε έναν από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας. Είναι ένας λευκός οκταγωνικός φάρος ύψους 23 μέτρων χτισμένος το 1873. Η δέσμη φωτός του φτάνει τα 15 ναυτικά μίλια.

πύργος Τζαννετάκη

Το νησί παλαιότερα ονομαζόταν και «Μαραθονήσι» από το γνωστό μυρωδικό φυτό, το μάραθο. Στην Τουρκοκρατία χτίστηκε κι ο επιβλητικός πύργος Τζαννετάκη. Σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

Βόλτα στην πόλη

Μια βόλτα στο Γύθειο μπορεί να ξεκινά με μια περιπλάνηση στα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις πέτρινες σκάλες που σκαρφαλώνουν μέχρι το βουνό. Στην κορυφή του υπάρχει ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι με καταπληκτική θέα. Εάν δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα χαλαρό περίπατο στο γραφικό λιμανάκι με στάση για μεζέ σε ένα από τα πολλά ουζερί δίπλα στο κύμα.

landscape-DanaTentis-Pixabay

Tips4Travellers H καλύτερη ώρα για τον περίπατο του επισκέπτη στον φάρο είναι η αυγή, όταν ο ήλιος ανατέλλει από τη θάλασσα ξεδιπλώνοντας την πιο πλούσια χρωματική παλέτα που διαθέτει.

Πηγή

Faroi.com

PantheonHotel

newsbeast

Haanity

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα