Από την αρχαιότητα το φυτό που ταυτίστηκε με τη δόξα ,την νίκη και τον θρίαμβο ήταν η δάφνη. Με στεφάνια δάφνης τιμούσαν οι Έλληνες τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Με κλαδιά φοινίκων και δάφνης υποδέχτηκαν τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων απ’ όπου και το φυτό πήρε και το όνομα “Βάγια”. Σε μια από τις αποδράσεις μας στο μαγευτικό Άλσος Δελασάλ συναντήσαμε την δάφνη, ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν.
Ο μύθος
Στη μυθολογία συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα και γι’ αυτό ονομάστηκε και Δάφνη του Απόλλωνα. Η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού. Αφιέρωσε τη ζωή της στην Άρτεμη και αρνιόταν να παντρευτεί. Ο Απόλλωνας την ερωτεύθηκε αλλά αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του. Στη συνέχεια ο θεός άρχισε να καταδιώκει παντού την νεαρή Δάφνη κι εκείνη για να γλυτώσει ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της. Αυτός τη μεταμόρφωσε σε δέντρο που ρίζωσε στην όχθη του. Ακόμα κι έτσι ο Απόλλωνας δεν λησμόνησε την όμορφη κόρη κι όρισε την δάφνη ως το ιερό του φυτό.
Λίγη βοτανική
Η Δάφνη είναι αειθαλής αρωματικός θάμνος που μπορεί να εξελιχθεί και σε δέντρο με πυκνούς και λείους βλαστούς. Είναι φυτό ανθεκτικό στις κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου κι ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Οι καρποί της είναι σφαιρικοί στο μέγεθος και χρώμα μιας μικρής ελιάς. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.
Χρήσεις και ιδιότητες
Τα αποξηραμένα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται ευρέως στη Μεσογειακή κουζίνα, στα όσπρια, τις σάλτσες και τα κρέατα. Έχουν έντονο άρωμα και συνοδεύουν ιδανικά τις γεύσεις μας.
Το δαφνέλαιο που παράγεται με την σύνθλιψη των καρπών χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία και την αρωματοποιία για λαμπερά μαλλιά, ενώ εμποδίζει και την τριχόπτωση.
Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 10-15g ξηρού βοτάνου βράζονται σε 900ml νερό) και εγχύματος (3-10g ξηρού βοτάνου σε 900ml βραστό νερό, προσθέτοντας 10 σταγόνες αιθερίου ελαίου) για την τόνωση του οργανισμού. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στη δυσπεψία και την ανορεξία. Επίσης κάνει καλό στο κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και τον βήχα. Το αιθέριο έλαιο του φυτού είναι αποτελεσματικό καταπραϋντικό του εντερικού σωλήνα.
Ως διουρητικό χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν και οι πέτρες των νεφρών.