Τις περισσότερες φορές η ανθρώπινη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δεν αποφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο στην περίπτωση της λίμνης Αώου στα Ιωάννινα αυτό δεν ισχύει.
Η τεχνητή αυτή λίμνη του Αώου έχει έκταση περίπου 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Όπως καταλάβατε πρόκειται για μια λίμνη που κατασκευάστηκε το 1987 με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και για τις ανάγκες αυτές χτίστηκε φράγμα.
Με το πέρασμα των χρόνων η λίμνη εμπλουτίστηκε με ψάρια και σιγά σιγά εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό υδροβιότοπο. Τα νερά της λίμνης διοχετεύονται στον ποταμό Μετσοβίτικο στο ύψος της Χρυσοβίτσας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ο Αώος είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης που πηγάζει και κινείται σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας, στα βόρεια της Ηπείρου.
Ο ποταμός Αώος
Κατά την μυθολογία το όνομα Αώος ήταν στην ουσία το επίθετο του Άδωνη ενώ στην ιστορία έχει αναφερθεί και ως Αίας, Άνιος και Αύος. Ο ποταμός φτάνει σε μήκος τα 272 χιλιόμετρα, από τα οποία μόλις τα 68 κυλάνε στην Ελλάδα, καθώς επεκτείνεται στα βορειοδυτικά προς την Κόνιτσα και την Αλβανία όπου αναφέρεται με το όνομα Vjosë και εκβάλλει στην Αδριατική στο μέσο περίπου της γειτονικής χώρας. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στην Πίνδο σε υψόμετρο 1340 μέτρων εκεί δηλαδή όπου εκτείνεται η τεχνητή λίμνη Αώου.
Tips4travelers
Στη λίμνη μπορεί κανείς να ηρεμήσει, να αφουγκραστεί την ησυχία της φύσης αλλά και να απολαύσει ένα τοπίο που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από την «βαβούρα» της πόλης. Στα θετικά είναι το γεγονός πως η λίμνη βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από το Μέτσοβο, που σημαίνει ότι ειδικά για χειμερινή εξόρμηση είναι ότι…πρέπει. Φυσικά εκέι μπορείτε να βρείτε πολλά πουρνάρια και άλλων ειδών φυτά. Από τα αρπακτικά στη περιοχή ζούνε γερακίνες, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες αλλά και δρυοκολάπτες.
Φωτογραφίες από τον Λάζαρο Ξυδόπουλο