Όλοι μας μένουμε έκπληκτοι όταν αντικρίζουμε το χιόνι. Από το σχολείο μαθαίνουμε για το εξαγωνικό σχήμα που έχουν οι χιονονιφάδες. Ας δούμε όμως μαζί από κοντά πώς είναι στην πραγματικότητα και ποιός ήταν αυτός που είδε το χιόνι αλλιώς..
Μία χιονονιφάδα αποτελείται από πολλούς κρυστάλλους χιονιού. Οι κρύσταλλοι δημιουργούν διάφορα γεωμετρικά σχήματα, αλλά πάντα σε εξαγωνική μορφή. Αυτό οφείλεται στην κρυσταλλική δομή της ένωσης του νερού, και συγκεκριμένα των μορίων του υδρογόνου και του οξυγόνου.
Ήταν το 1898 όταν ένας κτηνοτρόφος, φωτογράφος κι ερευνητής με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου διαπίστωσε ότι “οι νιφάδες του χιονιού δεν είναι ίδιες μεταξύ τους”. Ήταν ο Γουίλσον Μπέντλεϊ/ Wilson Bentley.Ο αμερικανός επιστήμονας με την τεχνική της μικροφωτογράφισης κατάφερε να απαθανατίσει τις χιονονιφάδες πριν αυτές λιώσουν. Από την ανακάλυψη του αυτή και το πάθος του μάλιστα πήρε και το προσωνύμιο “χιονονιφάδας (snowflake) Μπέντλεϊ”.
Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε τις νιφάδες του χιονιού να οπλιστείτε με υπομονή, γάντια, φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα zoom και πατήστε το “κλικ”.
Χορεύουν οι νιφάδες, στροβιλίζονται,
Το μπαλέτο των νιφάδων Παπάζογλου Σοφία Χορωδία
στα κλώνια κάνουν κούνια, τραμπαλίζονται.
Στις μύτες των ποδιών ακροβατούν,
αιθέριες μπαλαρίνες που πετούν.
Πηγή Postmodern.