Home Κεντρική Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών

by Nikos

Όλοι παρακολουθήσαμε τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι το κτίριο με το πνεύμα του ταξιδιώτη.

 capital-blossom
leahopebonzer-pixabay

Είναι ένα μνημειακής αρχιτεκτονικής κτίριο στην Ουάσιγκτον εμπνευσμένο από την πρόσοψη του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. Πρόκειται για το κτίριο στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό δηλαδή σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η τοποθεσία του είναι στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου. Χωρίς να βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης, το Καπιτώλιο ορίζει τα τεταρτημόρια στα οποία χωρίζεται η Ουάσιγκτον. Αρχιτέκτονας κι εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο Γουίλιαμ Θόρτον .

capitol christmass david mark
washington-dc-davidmark

Εκτός από το κύριο κτιριακό συγκρότημα, το Καπιτώλιο αποτελείται από το μεγάλο βοτανικό κήπο και μια μεγάλη λίμνη η οποία έχει αποκλειστικό σκοπό την αντανάκλαση του εντυπωσιακού μνημείου, την περίφημη Capitol Reflecting Pool. Στα επιμέρους κτίρια συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η μεγάλη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Υπάρχει ακόμα και ολόκληρη μονάδα παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκροτήματος.

pixabay

Αναμφίβολα το εντυπωσιακότερο σημείο του Καπιτωλίου είναι ο ύψους 88 μέτρων θόλος και διαμέτρου  29 μέτρων. Ο θόλος έχει κατασκευαστεί από χυτοσίδηρο προσεκτικά βαμμένο ώστε να φαίνεται πως είναι συνέχεια της ίδιας πέτρας του κύριου κτιρίου. Είναι στην πραγματικότητα δύο θόλοι, ο ένας μέσα στον άλλο. Τέλος τα σκαλοπάτια που χρειάζεται να ανεβεί κάνεις για να φτάσει στο κυρίως κτίριο είναι 365 ένα για κάθε ημέρα του χρόνου!

capitol_dome
davidmark-pixabay

Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Καπιτωλίο της Ουάσιγκτον καθημερινά από το πρωί έως το απόγευμα χωρίς κάποιο εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις όπως η βιβλιοθήκη του κογκρέσου. Υπάρχουν εγκαταστάσεις για καφέ και φαγητό. Όλοι οι χώροι είναι διαμορφωμένοι φυσικά με απόλυτο σεβασμό και φιλικότητα σε άτομα με αμαξίδιο.

Πηγή άρθρου Architect of the Capitol

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα