Το Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις του στην όμορφη Ελλάδα μας θα σας ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στο Ιόνιο . Ελάτε μαζί μας σε μια περιπλάνηση στην όμορφη Ζάκυνθο κάτω από το Βενετσιάνικο Κάστρο του Μπόχαλη όπου θα γνωρίσουμε ένα ταπεινό ξωκλήσι που αποτελεί σημαντικό τόπο μνήμης για την επανάσταση του 1821 και τον αγώνα για την απελευθέρωση . Ο Άγιος Γεώργιος των Φιλικών και η ιστορία του.
Τοποθεσία
Ο Άγιος Γεώργιος Φιλικών ή του Λατίνου είναι χτισμένος στο Ψήλωμα, στους πρόποδες του λόφου λίγο έξω από τη χώρα της Ζακύνθου. Αρκεί να ακολουθήσετε τον δρόμο για την Μπόχαλη· και περίπου στα 500 μέτρα από την παραλιακή οδό Διονυσίου Ρώμα, ανηφορίζοντας τις οδούς Καποδιστρίου και Φιλικών στα αριστερά σας θα την εντοπίσετε μέσα στο δάσος.
Η ιστορία του μέσα στο χρόνο
Τον μικρό ναός έχτισε αρχικά το 1664 ο Γεώργιος Λατίνος. Ο ναός και η γύρω περιοχή με τα χρόνια ήρθε στην κυριότητα της οικογένειας Κόμη. Οι μεγάλοι σεισμοί του 1893 οδήγησαν σε ερείπωση στην περιοχή . Το 1925 το αγόρασε η Αγγλική στοά των ελευθέρων τεκτόνων «Αστήρ της Ανατολής».
Οι σεισμοί του 1953 προκαλούν νέες καταστροφές ενώ το 1955 είναι το πρώτο κτήριο, που οικοδομήθηκε στο νησί από το 701 τάγμα μηχανικού του ελληνικού στρατού. Σήμερα αποτελεί παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων.
Στον ναό είχαν ορκιστεί πίστη στη Φιλική Εταιρία ο Σολωμός, οι Πλαπουταίοι, ο Κολοκοτρώνης, ο Φωτομάρας, ο Νικηταράς, οι Πετιμεζάδες, ο Ρώμας, ο Δραγώνας, ο Στεφάνου.
Ο Άγιος Γεώργιος Φιλικών ήταν η αγαπημένη εκκλησία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Εδώ βάφτισε όσα παιδιά του είχαν γεννηθεί στη Ζάκυνθο κι έκανε πολλά γλέντια με συγγενείς και φίλους. Στον περίβολο του ναού ενταφίασε την αγαπημένη του σύζυγο Αικατερίνη Καρούσου στις 10 Αυγούστου 1820.
Η παρουσία του ιερέα Άνθιμου Αργυρόπουλου
Μια εξέχουσα μορφή του Αγώνα ο ιερέας Άνθιμο Αργυρόπουλος (1768-1847), διακόνησε στον ναό προφέροντας τις υπηρεσίες του . Ο Άνθιμος καταγόταν από την Άρτα. Το 1793 είχε ιδρύσει στο ορεινό και χωριό των Θεοδώριανων μοναστήρι και σχολείο για τα παιδιά του χωριού. Όταν έπεσε το ηρωικό Σούλι, πολλοί αγωνιστές αναζήτησαν καταφύγιο στο μοναστήρι . Το γεγονός εξόργισε τον Αλή Πασά, ο οποίος διέταξε να τον φυλακίσουν. Απελευθερώθηκε μετά από 18 χρόνια και κατέφυγε πρώτα στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Ζάκυνθο. Ο Ανθιμος Αργυρόπουλος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία στη Ζάκυνθο τον Ιανουάριο του 1819. Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει να στρατολογεί και να ορκίζει σημαντικές μορφές της επαναστατικού αγώνα όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Διονύσιο Σολωμός και ο Νικηταράς. Παράλληλα αναλαβαίνει και άλλες φροντίζοντας να περνά απαρατήρητος από τις μυστικές υπηρεσίες των Άγγλων, οι οποίοι είχαν τότε υπό την κατοχή τους τα Επτάνησα. Ο ιερέας πέθανε τυφλός στη Ζάκυνθο στις 20 Ιανουαρίου 1847
Το Εβραϊκό Κοιμητήριο της Ζακύνθου
Δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στη θέση Ρούβελη συναντά κανείς το Εβραϊκό Κοιμητήριο. Το νεκροταφείο περιλαμβάνει εκατοντάδες τάφους από τον 15ο αιώνα ως το 1955.
Πηγή