Home Κεντρική Πρίμουλα, το πρώτο αγριολούλουδο της Άνοιξης

Πρίμουλα, το πρώτο αγριολούλουδο της Άνοιξης

by Nikos

To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω στο όμορφο αγριολούλουδο που σηματοδοτεί την Άνοιξη. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς και γνωρίστε μαζί μας την Πρίμουλα όπως την συναντήσαμε στο καταπράσινο Πήλιο.

Πρίμουλες στο Μονοπάτι των Κενταύρων στο Πήλιο

Η Πρίμουλα πήρε το όνομά της από τη λατινικό Primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης

primula-vulgaris-Hans-pixabay
Primula-vulgaris-Hans-pixabay

Βοτανική

Η Πρίμουλα είναι ένα από τα πιο γνωστά λουλούδια τόσο έξω στη Φύση όσο και σε κήπους και γλάστρες. Τα φύλλα και τα άνθη της μάλιστα είναι εδώδιμα. Η οικογένεια Primulaceae περιλαμβάνει περισσότερα από 400 είδη. Είναι φυτό πολυετές με ύψος που ως και 25 εκατοστά. Διαθέτει είναι χνουδωτά και σκούρα πράσινα φύλλα που βγαίνουν στη βάση του φυτού.

Τα άνθη μπορούν να έχουν διάφορα χρώματα ανάλογα το είδος. Στην Ελλάδα την συναντάμε τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στην Κρήτη. Προτιμάει σκιερά ή ημισκιερά μέρη όπως ξέφωτα δασών, υγρά φυλλοβόλα δάση, και άλλες υγρές τοποθεσίες όπως λιβάδια, ρέματα και αγρους. Εμείς τη συναντήσαμε στο περίφημο Μονοπάτι των Κενταύρων στο Πήλιο.

Primula acaulis

Άλλες ονομασίες για την Πρίμουλα είναι το Δακράκι, Παναγίτσα, Πασχαλούδα κι επειδή ανθίζει πρώτη την άνοιξη, «πρώτο ρόδο», ή «μικρή πρώτη».

Την Πρίμουλα μνημονεύουν ήδη από την αρχαιότητα με πολλοί θρύλοι και μύθοι.. Την χρησιμοποίησαν ξωτικά, μάγισσες νεράιδες ακόμη για τα μαγικά φίλτρα στη Μυθολογία των Κελτών. Την συνέδεαν με τη νιότη και την τύχη

Πρίμουλες στο Πήλιο

Κατά το Μεσαίωνα αποκαλούσαν την Πρίμουλα “βότανο του Αγίου Πέτρου” .Οι φαρμακοποιοί της Φλωρεντίας την αναζητούσαν σε όλη την Ιταλία .

Χρήσεις και ιδιότητες

Τα φύλλα και τα άνθη της Πρίμουλας είναι εδώδιμα και γευστικά για την παρασκευή σαλάτας φρέσκα ή βρασμένα μαζί με άλλα λαχανικά. Τα άνθη της μπορούμε να τα προσθέσουμε σε μαρμελάδες ή με αυτά να φτιάξουμε ένα ευχάριστο λικέρ. Μάλιστα υπάρχει κι ένα είδος κρασιού από άνθη Primula.

Διαβάστε και για την Ακακία Ροβίνια,το δέντρο που τα άνθη του γίνονται μαρμελάδα – thesekdromi.gr

Το είδος Primula veris εμφανίζει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας. Βοηθάει , επίσης, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου. Το αιθέριο έλαιο της Primula veris εξωτερικά στο δέρμα κάνει καλό για την πρόληψη της μόλυνσης των ανοιχτών πληγών και την αντιμετώπιση των μωλώπων.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Καθώς περιέχει σαπωνίνες καλό είναι η μη χορήγηση του βοτάνου σε ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία .Οι σαπωνίνες μπορεί να προκαλέσουν υπόταση. Επίσης μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας

ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΟ..

enallaktikidrasi

agriamanitaria

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα