Home Ιστορικοί τόποι Νάξος, o ξαπλωμένος γίγαντας, Κούρος του Απόλλωνα

Νάξος, o ξαπλωμένος γίγαντας, Κούρος του Απόλλωνα

by Nikos

Στο πρώτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων θα βρεθούμε στο σημερινό μας αφιέρωμα στους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας. Η Νάξος θα μας καλωσορίσει σε ένα ακόμα από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το παραλιακό χωριό του Απόλλωνα στη βόρεια πλευρά του νησιού. Θα βρεθούμε σε ένα αρχαίο λατομείο όπου βρίσκεται ξαπλωμένος εδώ και αιώνες ο περίφημος Κούρος του Απόλλωνα ή του Διονύσου.

Ο περίφημος Κούρος του Απόλλωνα με μήκος σχεδόν 10 μέτρα και βάρος 80 τόνους
Τοποθεσία

Ο Κούρος του Απόλλωνα βρίσκεται πολύ κοντά στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που φέρει την ονομασία Απόλλωνας. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού δείχνουν με καμάρι αποτελεί το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα λατομεία στην Ελλάδα.

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα

Στη Νάξο μέχρι έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 3 τεράστια αγάλματα Κούρων αλλά συνολικά τα ναξιακά γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων ξεπερνούν τα εκατό.

Στον όρμο του Απόλλωνα διασώζονται απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού

Από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Οι “κούροι” της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο

Ο Κούρος του Απόλλωνα χρονολογείται στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. 

Το άγαλμα

Το εντυπωσιακό άγαλμα είναι κατασκευασμένο παρά μόνο από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου. Η μορφή σχεδιάστηκε στο βράχο πριν αρχίσουν οι εργασίες λατόμησης του μαρμάρινου όγκου. 

Η μορφή του γενειοφόρου θεού, ντυμένου με μακρύ χιτώνα και ιμάτιο και σανδάλια στα πόδια παραπέμπει περισσότερο στο θεό Διόνυσο.

Το πέτρωμα στο οποίο βρίσκεται ο ημιτελής κούρος δείχνει εναποθέσεις στην πέτρα που διατρέχουν κατά μήκος ολόκληρο το σώμα. Ο θεός θα κρατούσε στα λυγισμένα του χέρια πιθανόν κάνθαρο (αγγείο με σώμα σχήματος ποτηριού) και θύρσο ( ραβδί από το φυτό νάρθηκας στολισμένο με κισσό. ) τα τυπικά διονυσιακά σύμβολα, που εκείνη την εποχή θα ήταν από χαλκό. Το εργαλείο με το οποίο λαξεύθηκε ο κούρος είναι το πολύ χοντρό βελόνι ή τo πικούνι, γνωστό εργαλείο των λατόμων. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @fab_r_son

Στην πραγματικότητα το τεράστιο μισοτελειωμένο άγαλμα δεν βέβαια Κούρος καθώς δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των Κούρων της Αρχαϊκής εποχής.

Το άγαλμα ζυγίζει περίπου 80 τόνους. Hταν αποκομμένο από το βράχο σε τρεις πλευρές. Ο κούρος στηριζόταν που στην πλάτη του και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το εκπληκτικό άγαλμα το άφησαν στην είσοδο του λατομείου διότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του παρουσιάστηκαν κάποιες μεγάλες ρωγμές στο σώμα του. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως ράγισε κατά τη μεταφορά, ή ίσως ακυρώθηκε η παραγγελία, ή ακόμα και γιατί δεν πληρώθηκε.

Κούρος Νάξος
Η κατασκευή του τεράστιου αγάλματος στον Απόλλωνα συμπίπτει χρονικά με την κατασκευή του γιγάντιου ναού του Απόλλωνα από τον οποίο σώζεται σήμερα μόνο η περίφημη “Πορτάρα” . Αυτό δίνει σε πολλούς έναυσμα για προβληματισμό πως ίσως ο κούρος του Απόλλωνα και ο ναός του Απόλλωνα να συνδέονται.

Πηγή

madeingreece.news

ΑΡΧΑΪΚΗ ΝΑΞΙΑΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ¨: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ-ΑΛΕΥΡΑ Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

naxosislandinfo

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα