Home Απόδραση στην φύση Απόδραση χαλάρωσης στα Λουτρά Πόζαρ

Απόδραση χαλάρωσης στα Λουτρά Πόζαρ

by Nikos

Σε έναν ακόμα ορεινό προορισμό της Ελλάδας θα βρεθούμε σήμερα με το Thesekdromi στη Μακεδονία. Ο πιο γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του Ιαματικού Τουρισμού και Λουτροθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ,τα Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι Αλμωπίας αποτελούν ένα πραγματικό διαμάντι του νομού Πέλλας που εκτίμησαν οι Μακεδόνες Βασιλείς κι όχι μόνο.

Το όνομα του ρέματος του Αγίου Νικολάου που παλιότερα ήταν «Τόπλιτσα», που σημαίνει στα σλάβικα  «Θερμοπόταμος».

Γεωγραφία

Τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται κοντά στο χωριό Λουτράκι στο νομό  Πέλλας σε απόσταση 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας. Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα σύνορα με τα Σκόπια.

Η ονομασία Λουτρά Πόζαρ, προέρχεται από το σλαβικό “Пожар” που σημαίνει κυριολεκτικά κάτω από τη φωτιά 

Ιαματικά Λουτρά

Το θερμό νερό πηγάζει απο πηγες σε υψόμετρο 360 – 390 μ. μέσα στην κοίτη του Θερμοπόταμου. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής καθώς εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο Βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θερμές πηγές των Λουτρών οφείλουν τη δημιουργία τους στην άνοδο γεωθερμικού ρευστού διαμέσου ρηγμάτων μέχρι την επιφάνεια.

θερμό νερό που πηγάζει σε υψόμετρο 360 – 390 μ. μέσα στην κοίτη του Θερμοπόταμου.

Στο κύριο σημείο ανάβλυσης το νερό έχει θερμοκρασία 37,2 και είναι πόσιμο. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.  

Ιστορία

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με αρχαία παράδοση, τα λουτρά θεωρούνταν τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των Μακεδόνων βασιλέων. Τα επισκεπτόταν μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους για να χαλαρώσουν και να θεραπευθούν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.

Κατά την παράδοση οι σάρισες της Μακεδονικής Φάλαγγας από ξύλο Φράξου «βράζονταν» στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των Λουτρών Πόζαρ είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, μεγάλη πισίνα, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη.

Ξεχωριστή ομορφιά προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες στο μήκος του ποταμού. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του με το ιαματικό νερό του ποταμου.

Η καταπράσινη κοιλάδα και τα νερά καταρρακτών και ρυακιών συνθέτουν ένα σκηνικό απίστευτου φυσικού κάλλους.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Πόζαρ, ή στην τοπική καθομιλουμένη «Ποζαρίτικα», ένα μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Η περιοχή ενδείκνυται και για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας που αρέσκονται να εξερευνούν μέσα από μονοπάτια και χαράδρες το υπέροχο τοπίο.

Σε πανέμορφη τοποθεσία στην καρδιά των Λουτρών Πόζαρ, δεσπόζει το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού
Τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ μέχρι και τα Λουτρά. Αποτελούν ιδανική επιλογή τόσο για ημερήσια απόδραση όσο και για περισσότερες ημέρες ως ορμητήριο για τις τριγύρω περιοχές της Μακεδονίας. Τιμές για λουτροθεραπεία, την μεγάλη πισίνα και τους καταρράκτες εδώ . Στο Λουτράκι θα βρείτε πολλά καταλύματα και σε ιδιαίτερα καλές τιμές με εξαιρετικές μάλιστα παροχές.

Πηγή

loutrapozar

inpozar.net

loutrapozar.net

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα