Home Απόδραση στην φύση Ανάβαση στο Γυφτόκαστρο της ορεινής Ροδόπης

Ανάβαση στο Γυφτόκαστρο της ορεινής Ροδόπης

by Nikos
Μια ακόμα απόδραση στη Φύση αυτή τη φορά στη Θράκη θα γνωρίσουμε μαζί στις περιηγήσεις μας στις ομορφιές της πατρίδας μας. To Thesekdromi σε μια εξόρμηση στα βουνά της Ροδόπης αποτυπώνοντας αξέχαστες εικόνες στην κορυφή Γυφτόκαστρο. Όλες οι εποχές έχουν την ομορφιά τους όμως ιδιαίτερα το φθινόπωρο ντύνει τα βουνά της χώρας μας με τα ομορφότερα χρώματα.       

Γεωγραφία

Η πανέμορφη διαδρομή που διαλέξαμε στον νομό Ξάνθης είναι αυτή που οδηγεί στην κορυφή «Γυφτόκαστρο» . Το Γυφτόκαστρο (1.828 μ.), είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ροδόπης .Αξίζει να την κάνετε οποιαδήποτε εποχή του έτους. Μια διαδρομή μέσα στην ορεινή Ροδόπη εξάλλου, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν επισκέπτη.

Το Γυφτόκαστρο είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Χαϊντού ή Ερύμανθου. Γεωγραφικά τη βρίσκουμε μεταξύ των νομών Δράμας και Ξάνθης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη.

Από τη στρογγυλεμένη κορυφή του Γυφτόκαστρου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το ορεινό μεγαλείο της περιοχής. Το δάσος της Χαϊντούς διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από υπεραιωνόβιες οξυές, ύψους άνω των 30 μ., καθώς και από πεύκα, έλατα, φράξους κι ερυθρελάτες κ.α.


Στο βουνό φυτρώνει και ο σπάνιος ενδημικός κίτρινος κρίνος της Ροδόπης (Lilium Rhodopeum). Στην πανίδα της Χαϊντούς εντοπίζουμε αρκούδες ζαρκάδια, λύκους, αλεπούδες και αγριόχοιρους. Επίσης και σπάνια πτηνά όπως η μαύρη τσικλητάρα και ο αγριόκουρκος.


Το 1980, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (το δάσος της Τσίχλας), χαρακτηρίστηκε “Μνημείο της Φύσης” και αποτελεί σήμερα προστατευόμενη περιοχή.

Πεζοπορία

Η ανάβαση προς το Γυφτόκαστρο πραγματοποιείται ακολουθώντας μονοπάτι με απαλές κλίσεις, ενώ στο τελευταίο κομμάτι του κινούμαστε πάνω στη συνοριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.  

Η συνολική διαδρομή είναι συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. Από αυτά τα 7 χιλιόμετρα είναι μονοπάτι ενώ τα 3 χιλιομέτρων αγροτικός δρόμος. Η υψομετρική κλίση περίπου 590 μέτρων και κατάβασης 97 μέτρων. Η διάρκειά της είναι περίπου 3 ώρες.

Στην αρχή του μονοπατιού (μετά το κιόσκι) θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα σημάδια του μαραθώνιου “Rodopi Ultra Trail” καθώς και χαρακτηριστικα κόκκινα σημάδια πάνω σε δέντρα.

Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες παρά μόνο πάνω στην κορυφή. Μην αμελήσετε να προμηθευτείτε επαρκή ποσότητα νερού γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά πηγή νερού κατά μήκος της πορείας.

Γενικά το μονοπάτι προς το Γυφτόκαστρο είναι διαδρομή μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, ηλικίας άνω των 10 ετών ενώ η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μονοπατιού αποτελεί η Ελληνοβουλγαρική συνοριακή γραμμή με τις χαρακτηριστικές πυραμίδες.

Η διαδρομή ξεκινάει από το δασικό χωριό Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315 μ.).το οποίο αποτελεί μια καλή επιλογή για διανυκτέρευση. Διαθέτει δώδεκα (12) ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο (2) δωματίων.

Το δασικό χωριό απέχει 8 χιλιόμετρα από το χωριό του Λειβαδίτη, το ψηλότερο ορεινό χωριό υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

Πηγή

Ευχαριστούμε τη φίλη της σελίδας μας Έλσα Γιαζάση για τις υπέροχες φωτογραφίες και την επιμέλεια του κειμένου .

hikingexperience

hellaspath

Εστιατόριο Haidou

leivaditis.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα