4,6K
Το ThesEkdromi και ο φίλος της σελίδας Λάζαρος μας ταξιδεύουν σε ένα από τα ομορφότερα τοπία στην Ελλάδα, την Δρακολίμνη της Τύμφης ή αλλιώς της Γκαμήλας. Πάμε σε μια ακόμα πεζοπορική περιπέτεια στη φύση.
Οι δρακολίμνες της Ηπείρου και ειδικά αυτή της Τύμφης υπόσχονται να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Με τον όρο Δρακολίμνες εννοούμε τις λίμνες που υπάρχουν στα βουνά.
Από τις διασημότερες είναι η Δρακολίμνη της Τύμφης, του Σμόλικα, η Γκίστοβα του Γράμμου, οι Φλέγκες στο Μαυροβούνι και άλλες.
Η Δρακολίμνη της Τύμφης βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων και επεκτείνεται περίπου στα 8 στρέμματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστήμη θεωρεί τις δρακολίμνες απομεινάρια των μεγάλων παγετώνων.
Για να απολαύσεις αυτό το μαγικό τοπίο θα χρειαστεί να περπατήσεις κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες και συνιστάται σε άτομα που αγαπούν την πεζοπορία. Βέβαια, φτάνοντας στην λίμνη αντικρύζεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας. Η διαδρομή είναι απλή και ξεκινά από το χωριό Μικρό Πάπιγκο Ιωαννίνων στα Ζαγοροχώρια.
To συγκεκριμένο χωριό είναι το κοντινότερο σημείο που μπορεί κανείς να βρεθεί με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή αν και ανηφορική σε υψόμετρο 1000 μέτρων, είναι απλή. Σε 3 ώρες με κανονικό περπάτημα μπορείς να βρίσκεσαι στο καταφύγιο της Αστράκας το οποίο βρίσκεται 3,7 χιλιόμετρα από το Μικρό Πάπιγκο. Από εκεί χρειάζεται περίπου άλλη μια ώρα κατηφόρας και μετά ανηφόρας για να βρεθείς στη δρακολίμνη.
H λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στην δρακολίμνη της Τύμφης και σε αυτήν του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που μεταξύ τους ήταν εχθροί. O μύθος αναφέρει πως πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον και έτσι εξηγείται το άσπρο χρώμα στις όχθες της λίμνης της Τύμφης, σε αντίθεση με του Σμόλικα που ήταν μαύρες.
Tips4travelers
Υπάρχει η δυνατότητα να πάτε αυθημερόν στην Δρακολίμνη ωστόσο συνιστάται να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί ώστε να έχετε χρόνο να γυρίσετε πριν νυχτώσει, αλλά να αποφύγετε και τον ήλιο ανεβαίνοντας την ανηφόρα. Η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι το καλοκαίρι καθώς το χειμώνα υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι ειδικά για άπειρους ορειβάτες.
Ευχαριστούμε τον Λάζαρο και τον Πολύκαρπο για τις απίστευτες φωτογραφίες