Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO, θα επισκεφθούμε στο σημερινό μας ταξίδι στην Ελλάδα, το παραμυθένιο Νυμφαίο.
Ανακηρυγμένος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1978 αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Νυμφαίο ανήκει στο νομό Φλώρινας και η ιστορική του ονομασία ήταν Νιβέστα, όνομα βλάχικης προέλευσης. Η ερμηνεία πιθανώς παραπέμπει στο ελληνικό Νύμφη λόγω της ομορφιάς του χωριού και γι’ αυτό επικράτησε και το σύγχρονο όνομα Νυμφαίο.
Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά που συναντάτε διασχίζοντας τα λιθόστρωτα μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό μαγνητίζουν το βλέμμα σας. Το γεγονός ότι απαγορεύονται τα αυτοκίνητα κάνει την περιπλάνηση ανέμελη και νοσταλγική.
Ιστορία
Οι πρώτες αναφορές για τη περιοχή του Νυμφαίου μας ταξιδεύουν πίσω στο 1385 όταν οι πρώτοι Βλάχοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Σε διαρκείς διαμάχες με του Οθωμανούς κατακτητές καταφέραν να διατηρήσουν μια σχετική αυτονομία. Μάλιστα τον 17ο αιώνα άρχισαν να επιδίδονται στην επεξεργασία χρυσού και αργύρου και κατάφεραν να αναδείξουν το χωριό τους σε περιώνυμο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια.
Λόγω του πλούτου που συγκέντρωσε το Νυμφαίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση αφού ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα. Σπουδαίος τόπος και για τον Μακεδονικό Αγώνα μιας και από τα σοκάκια του έχουν περάσει πολλές προσωπικότητες όπως και ο ίδιος ο Παύλος Μελάς (στο αρχοντικό του Μιχαήλ Τσίρλη, που υπήρξε τοπικό αρχηγείο του Μακεδονικού Αγώνα).
Το αρχοντικό-σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το εντυπωσιακό κτήριο της Νικείου Σχολής. Το κτίριο κτίστηκε το 1928 από τον ντόπιο ευεργέτη του χωριού Ι. Νίκου. Μέχρι και το 1980 λειτούργησε ως σχολείο. Πλέον λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ σε κάποιες αίθουσες λειτουργεί και η οικολογική οργάνωση Αρκτούρος.
Το Νυμφαίο με τη συμβολή ντόπιων ευεργετών γλύτωσε την οριστική εγκατάλειψη και μέσω της τουριστικής προβολής βγήκε από τη λήθη.
Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας
Μια επίσκεψη στο Νυμφαίο δεν θα είναι ολοκληρωμένη εάν δεν επισκεφθείτε το Κέντρο του Αρκτούρου για τη διάσωση της καφέ αρκούδας. Ακολουθείστε το λιθόστρωτο μονοπάτι που σας οδηγούν οι πινακίδες και θα το εντοπίσετε εύκολα. Σε μια περιφραγμένη μεγάλη έκταση μέσα στο δάσος ζουν σε ελεγχόμενη κατάσταση πρώην αιχμάλωτες αρκούδες. Έχετε τη μοναδική δυνατότητα να δείτε τα πελώρια θηλαστικά στον σχεδόν φυσικό τους χώρο. Οι άνθρωποι του Αρκτούρου θα σας ενημερώσουν για την κατάστασή τους και θα θαυμάσετε το αξιόλογο έργο τους.
Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών “Η Νύμφη” ο οποίος παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και καφέ. Δοκιμάστε πίτες, κυνήγι, ψητά και ντόπιο κρασί στα γραφικά ταβερνάκια στην πλατεία του χωριού.
Το Νυμφαίο αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών. Απέχει 541χλμ. από την Αθήνα και 180χλμ. από την Θεσσαλονίκη.