Home Κεντρική Το νησί με το όνομα…Νήσος των Ιωαννίνων

Το νησί με το όνομα…Νήσος των Ιωαννίνων

by Nikos

Τα Ιωάννινα έχουν το μοναδικό ανώνυμο νησί σε λίμνη στον κόσμο και από τα λίγα με μόνιμους κατοίκους.

Αφορμή για το σημερινό μας αφιέρωμα μας δίνει το ημερολόγιο και το “Σαν Σήμερα. Στις 24 Ιανουαρίου 1822 δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο Αλή Πασάς στα κελιά της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Νησί των Ιωαννίνων.

Αλη Πασας. (Γκραβούρα Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου)

Ακολουθήστε μας λοιπόν σε ένα οδοιπορικό στο Νησάκι που θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Η διαδρομή με το καραβάκι από τον μώλο των Ιωαννίνων είναι μόλις 10 λεπτά. Καθώς απομακρύνεστε μέσα στα νερά της λίμνης καθρεπτίζεται το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων και το Ασλάν τζαμί.

Το Νησί είναι καταπράσινο με ένα μοναδικό πέτρινο οικισμό γύρω απ’ το φυσικό του λιμάνι. Η βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια με θέα τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής είναι μαγευτική. Αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται οπότε μπορείτε ανενόχλητοι να περιδιαβείτε σε όλα τα μικρά, κρυφά αξιοθέατα.

Στο Νησάκι υπάρχουν επτά μοναστήρια, γεγονός που κατατάσσει τον τόπο στην τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Η επίσκεψη στη μονή του Προφήτη Ηλία στο υψηλότερο σημείο του νησιού, θα σας χαρίσει μοναδική θέα προς την λίμνη και την πόλη.

Πολλοί θρύλοι και ιστορίες στοιχειώνουν το Νησί των Ιωαννίνων

Η πιο γνωστή και συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή της κυρά Φροσύνης. Μία ιστορία έρωτα ανάμεσα στην ανεξάρτητη και προκλητική, για την εποχή εκείνη κυρά Φροσύνη, τον Αλή πασά και τον γιο του Μουχτάρ. Ο Αλή Πασάς πιεζόμενος από την οικογένειά του και τον κοινωνικό περίγυρο συλλαμβάνει την κυρά Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες και τις καταδικάζει σε πνιγμό μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που λειτουργεί στο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμωνος. Ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει την Μονή σε εξοχική κατοικία όπου έμελλε να είναι και ο τόπος δολοφονίας του.

Στην έκθεση εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά. Επιπροσθέτως μπορείτε να δείτε και άλλα κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Οι σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στο χώρο του Μουσείου είναι επισκέψιμες κι έχουν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αρχικά μόνασαν εκεί ασκητές μοναχοί τον 15ο αιώνα ενώ τον Νοέμβρη του 1940 κατέφυγαν εκεί για προστασία από τους βομβαρδισμούς της Ιταλικής αεροπορίας οι κάτοικοι της Νήσου.

Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου FacebookPage

Στο νησί λειτουργούν παραδοσιακά καφενεδάκια και όμορφα ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα αλλά και κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις όπως χέλι και τα περίφημα βατραχοπόδαρα.

πηγή Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

http://nisi-ioanninon.gr/

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα