Home Κεντρική Αράχωβα: Aφιέρωμα στην «αρχόντισσα» του Παρνασσού

Αράχωβα: Aφιέρωμα στην «αρχόντισσα» του Παρνασσού

by Stavros

Αν σας ρωτούσε κάποιος τους 5 διασημότερους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, σίγουρα θα αναφερόσασταν στην Αράχωβα.

Που είναι η Αράχωβα

Η Αράχωβα απέχει μόλις 153 χιλιόμετρα από την Αθήνα και ανήκει στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων και καταλήγει . Είναι επίσης πολύ κοντά από τους Δελφούς(μόλις 12 χιλιόμετρα) την Θήβα, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξή της ήδη από τα αρχαία χρόνια.

araxova_spitia

Ιστορία της Αράχωβας

araxoba_mnimio

Η Αράχωβα εμφανίζεται ήδη από τα αρχαία χρόνια μιας και υπάρχουν αναφορές για την πόλη Λύκώρεια ατά την εποχή του Κατακλυσμού. Στη δυτική πλευρά της πόλης υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια, πόλη ομηρική, αναφερόμενη από τον Όμηρο, στη θέση μεταξύ του σημερινού νεκροταφείου και της τοποθεσίας «Ελένη», κάτω από τον Κατοπτήριο βράχο. Η ιστορία της συνεχίζεται και μέχρι και την νεότερη ιστορία της Ελλάδας μας και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1826 πραγματοποιείται εκεί μια πολύ σημαντική μάχη. Η λεγόμενη «μάχη της Αράχωβας». Η συγκεκριμένη πολεμική συμπλοκή είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες και αυτό αποτυπώνεται και στην επιστολή που είχε στείλει ο Καραϊσκάκης στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Ζαϊμη. “Η Ελλάς προσκυνεί και πάσχισον διά την κοινή σωτηρίαν”, έγραψε ο οπλαρχηγός θέλοντας να τονίσει την σημασία της μάχης. Οι Έλληνες νίκησαν στην δεύτερη επανάσταση της Ρούμελης και τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί στην ιστορία.

Τα γραφικά σπιτάκια και το μεγαλοπρεπές ρολόι

araxova_ekklis

Αυτό που θα σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην Αράχωβα είναι τα πανέμορφα σπίτια που συνδιάζουν την παράδοση με την νέα εποχή. Χαμηλά σπίτια στενά δρομάκια και μια απίστευτη θέα στον Παρνασσό και στο απέραντο πράσινο που ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Αυτό που αξίζει επίσης να επισκεφτείτε είναι το ρολόι της Αράχωβας το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και κάποτε χρησιμοποιούταν ως ψυγείο για την φύλαξη και διατήρηση …τυριών!

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Αν αποφασίστε να πάτε στην Αράχωβα σίγουρα θα επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ώστε να απολαύσετε το χιόνι. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 21 πίστες και 7 διαδρομές συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων και είναι μια πολύ καλή επιλογή χιονοδρομικής απόδρασης ακόμα και για κόσμο εκτός Ελλάδας . Μπορείτε να κάνετε σκι, snowboard, βόλτα με snowmobile καθώς και άλλες δραστηριότητες .

Tips4travellers

Αν αποφασίστε να πάτε στην Αράχωβα να έχετε σίγουρα μαζί σας ζεστά ρούχα καθώς έχει αρκετό κρύο τους Χειμερινούς μήνες. Επίσης να έχετε κατά νου πως το Parking στην Αράχωβα είναι ένα σημαντικό ζήτημα ωστόσο πριν μπείτε στο χωριό θα βρείτε δημοτικό χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες ενώ θα βρείτε πολλά μέρη για να διασκεδάσετε να φάτε και να αγοράσετε σουβενιρ.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα