Ένα από τα κορυφαία μνημεία-σύμβολα της Θεσσαλικής γης θα γνωρίσουμε σήμερα σε έναν ιστορικό τόπο της πατρίδας μας. Ο λόγος για το ιστορικό Κιλελέρ και το εντυπωσιακό Μνημείο του Αγρότη που αποτελεί σύμβολο για την ελληνική Αγροτιά και τους αγώνες της.
Γεωγραφικά
Το Κιλελέρ βρίσκεται στην καρδιά της θεσσαλικής γης , 28 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρισα σε υψόμετρο 75 μέτρα. Στα νότια-νοτιοανατολικά του οικισμού βρίσκεται το ύψωμα «Τζαμί», με επίμηκες σχήμα και πεπλατυσμένη κορυφή. Αποτελεί σήμερα την ιστορική έδρα του Δήμου Κιλελερ. Από το 1919 μέχρι και το 1985 το χωριό ονομαζόταν Κυψέλη
Η Εξέγερση του Κιλελέρ
Το Κιλελέρ είναι γνωστό για τα γεγονότα του Μάρτη του 1910 και την αιματηρή αγροτική εξέγερση σε όλη τη Θεσσαλία. Παρά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 η γη της και εργάτες γης , οι κολίγοι απλώς πέρασαν από τα χέρια του Τούρκου τσιφλικά στα χέρια των Ελλήνων γαιοκτημόνων. Σε όλη την Ελλάδα από τα 7.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα 4.800.000 παρέμεναν στα χέρια των μεγαλοτσιφλικάδων. Οι Τσιφλικάδες της περιοχής υποχρεώθηκαν να παράσχουν στέγη στους αγρότες τους. Επίσης δεν επιτρεπόταν να επιβάλουν καταναγκαστική εργασία σε αυτούς.
Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας όμως των αγροτών πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο με αποτέλεσμα συχνές διαμαρτυρίες κι εντάσεις. Αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του επαναστάτη σοσιαλιστή δικηγόρου Μαρίνου Αντύπα , στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας. Στις 6 Μάρτη 1910 οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεσηκώνονται και οργανώνουν συλλαλητήριο στη Λάρισα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Αγροτικού νομοσχεδίου. Από το πρωί άρχισαν συγκεντρώνονται οι αγρότες από τα γύρω χωριά καθώς και αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Εξω από το Κιλελέρ εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν με τρένο στη Λάρισα χωρίς εισιτήρια. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον σταθμάρχη και στην ένταση που δημιουργήθηκε αυτός ζήτησε από τον επικεφαλής των δυνάμεων να «προστατεύση την έννομον τάξιν». Αυτός διατάζει όπως λέγεται τους στρατιώτες να πυροβολήσουν προειδοποιητικά στον αέρα αλλά αυτό εξαγρίωσε περισσότερο τους διαδηλωτές και το κακό δεν άργησε να γίνει. Έπεσαν νεκροί από τα πυρά τρεις αγρότες της περιοχής.
Ο θυσία τους δεν πήγε χαμένη καθώς επηρέασε καταλυτικά τη ζωή των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου. Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και λίγα χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάταγμα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.
Πηγή