Στους πρόποδες της Πίνδου θα σας ταξιδέψουμε στο σημερινό μας αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδος. Θα γνωρίσουμε το πέτρινο γεφύρι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο στην Πύλη Τρικάλων. Το μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα ενώνει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας ενώ ανάμεσα κυλάει ο Πορταϊκός ποταμός.
Το Γεφύρι στην Πύλη Τρικάλων είναι γνωστό και ως γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα καθώς κατασκευάστηκε το 1527 με μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Λαρίσης Αγίου Βησσαρίωνα. Ο λόγος κατασκευής του ήταν η γεφύρωση του ποταμού για τη δημιουργία της μοναδικής τότε οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο. Μέχρι περίπου το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα παρέμενε το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία προς Ήπειρο.
Το πέτρινο γεφύρι της Πύλης είναι μονότοξο με ημικυκλικό τόξο. Τα υλικά κατασκευής του είναι ο ασβεστόλιθος και ο ψαμμίτης. Το άνοιγμα του τόξου είναι 29 μέτρα περίπου, το μέγιστο ύψος φθάνει στα 13 μέτρα, συνολικό μήκος 65,67 μέτρα και πλάτος καταστρώματος τα 2,10 μέτρα. Το γεφύρι έχει αναστηλωθεί αρκετές φορές παλαιότερα αλλά και πιο πρόσφατα το 2005 και το 2006 έγιναν σημαντικές εργασίες ανάδειξης του γεφυριού και των μονοπατιών.
Το όνομα της κωμόπολης της Πύλης οφείλεται στην γεωγραφική τοποθεσία της. Βρίσκεται ακριβώς στο πέρασμα ανάμεσα στα δύο βουνά Κόζιακας και Ίταμος και ουσιαστικά αποτελεί την πύλη εισόδου από τις πεδινές και αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας προς τις ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Ηπείρου.
Πως να πάτε
Το Γεφύρι της Πύλης απέχει δύο χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πύλης και περίπου 20 λεπτά από τα Τρίκαλα. Αποτελεί ιδανική στάση για τους επισκέπτες της περιοχής πριν ανηφορίσουν με προορισμό την Ελάτη και το Περτούλι. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατάνων. Παράλληλα ο ήχος των νερών του Πορταϊκού ποταμού συνοδεία των κελαηδημάτων των πουλιών θα σας προφέρει στιγμής χαλάρωσης και ηρεμίας. Αν έχετε χρόνο μην διστάσετε να κάνετε πεζοπορία στα μονοπάτια της απέναντι όχθης και να φτάσετε στο υπέροχο βυζαντινό ναό στην Πόρτα-Παναγιά.