Σε μία ακόμη απόδραση στη φύση θα σας ταξιδέψουμε σήμερα, στα σύνορα της Ελλάδος, στην πανέμορφη Λίμνη Δοϊράνη. Ένας τόπος με ιστορία και φυσικό πλούτο που συχνά αγνοούμε. Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα γνωρίσουμε το φυσικό κάλος του υδροβιοτόπου, τα πανέμορφα παραλίμνια δάση και τα μαγευτικά τοπία.
Θέση και προέλευση του ονόματος Δοϊράνη
Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη που το 1/3 περίπου ανήκει στην Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο στη γειτονική χώρα. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται στο ανατολικό τμήμα της ομώνυμης κοιλάδας που σχηματίζεται στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες. Η Δοϊράνη βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μ. Ονομάζεται και λίμνη Δοβήρου από τους Δόβηρες, ένα αρχαίο Παιονικό φύλο που ζούσε στην περιοχή. Αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Ο Ηρόδοτος την αναφέρει με την ονομασία Πρασιάς και ως κατοίκους στα πέριξ αυτής τους Δόβηρες, τους Αγριάνες, και τους Οδόμαντες.
Δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά λίμνη καθώς έχει μέγιστο βάθος 4 μέτρα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, αποτελώντας μέρος του σεισμογενούς τόξου Δοϊράνης – Βόλβης – Άθωνος.
Η Δοϊράνη ήταν ξακουστή παλαιότερα για την μεγάλη ιχθυοπαραγωγή της, η οποία πλέον έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εντατικής αλίευσης. Στην λίμνη ζουν 19 είδη ψαριών γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι, αλλά και σημαντικός αριθμός πουλιών.
Η Χλωρίδα της Δοιράνης
Η χλωρίδα της λόγω του ιδιαίτερου τοπο-κλίματος μοιάζει περισσότερο με τη χλωρίδα των βουνών της Κεντρικής Βαλκανικής. Στις όχθες της συναντάμε πυκνή βλάστηση από καλάμια, ψαθιά, βούρλα και θίνες. Στα βορειοανατολικά της λίμνης βρίσκεται το δάσος των Μουριών (ή Χίλια Δέντρα), ένα κατάλοιπο αρχαίου δάσους, το οποίο αποτελείται από βελανιδιές, σκλήθρα, λευκές ιτιές, φράξους και υπέργηρα πλατάνια. Δείτε περισσότερα για το Φράξο, το δέντρο που χρησιμοποιήθηκε για τα δόρατα του Αχιλλέα.
Η πανίδα της λίμνης
Η Δοϊράνη αποτελεί έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο που έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών. Έχουν καταγραφεί κοντά στα 90 είδη πουλιών. Από αυτά ξεχωρίζουν η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η χαλκόκοτα. Πάνω από τη λίμνη πετάνε πολύ ενδιαφέροντα αρπακτικά, όπως ο γερακαετός, ο κραυγαετός, η γερακίνα, το ξεφτέρι και άλλα.
Πολλά κοινά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στη Δοϊράνη όπως είναι ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, ο πελαργός, ο βουβόκυκνος, το μπεκατσίνι, ο κορμοράνος και άλλα. Σημαντικά ερπετά και αμφίβια επίσης ζουν στη λίμνη και τις φιλόξενες ακτές της. Από αυτά ξεχωρίζουν οι λοφιοφόροι τρίτωνες, οι πρασινόφρυνοι, οι δεντροβάτραχοι, οι σπάνιοι πηλοβάτες, οι βαλτοχελώνες, οι πρασινόσαυρες, τα λιμνόφιδα, τα νερόφιδα και οι οχιές. Στη Δοϊράνη ζει ένας υγιής πληθυσμός από βίδρες, στα γύρω χωράφια ζούνε οι σπάνιοι λαγόγυροι, ενώ άλλα θηλαστικά είναι ο ασβός, η νυφίτσα, το κουνάβι, ο λαγός και η αλεπού.
Στο χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της λίμνης, μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να βρει εγκαταστάσεις τόσο για περίπατο αλλά και για ψάρεμα όπως και άλλες δραστηριότητες. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης και τα δύο κοιμητήρια το ελληνικό και το βρετανικό. Ο δήμος Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή, δημιούργησε το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίσμα δίπλα στη λίμνη. Δυστυχώς κατά την επίσκεψή μας δεν ήταν ανοιχτό.
Η παραλία της λίμνης Δοϊράνης στο ομώνυμο χωριό είναι δεντροφυτεμένη με πανύψηλες λεύκες ενώ υπάρχουν ξύλινα τραπεζάκια, παιδικές χαρές και γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε συντήρηση και προσοχή. Επίσης μπορείτε να γευματίσετε στις γραφικές ψαροταβέρνες που προσφέρουν μεζέδες και νόστιμα ψάρια.