Σε ένα από τα πιο όμορφα και ειδυλλιακά λιμάνια της χώρας με βενετσιάνικο αέρα και φινέτσα θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία. Ας γνωρίσουμε μαζί την πόλη που σημάδεψε τον Μιγκέλ Θερβάντες, τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη. Το όνομα αυτής Ναύπακτος.
Ιστορικά Στοιχεία
Η Ναύπακτος πήρε το όνομά της πιθανόν από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με την κάθοδο των Δωριέων. Αυτοί χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες μάλλον), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά. Η πόλη αρχικά ανήκε στους Λοκρούς. Μια μακραίωνη ιστορία συγκρούσεων και αλλαγής πολιτικών δυνάμεων ακολουθεί την Ναύπακτο έως και τη βυζαντινή εποχή. Τότε αποτέλεσε σημαντική πόλη του Βυζαντίου, καθώς αποτελούσε λιμάνι των ταξιδιωτών προς την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη. Το φρούριό της επισκευάστηκε ριζικά στα χρόνια του Ιουστινιανού, αλλά το 553 η πόλη καταστράφηκε από σεισμό. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, η πόλη έγινε μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου για περίπου έναν αιώνα. Την περίοδο εκείνη η πόλη ονομαζόταν από τους Έλληνες Έπακτος ή Έπαχτος, από τους Φράγκους Νεοπάντ-Λεπάντ ή Λεπάντο.
H Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Η πιο ιστορική στιγμή της ιστορίας της πόλης ήταν η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή όπως αλλιώς είναι γνωστή με την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης. Το 1571 ένας συνασπισμός χριστιανικών δυνάμεων της Sacra Lega, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε από τους Ισπανούς, τον Πάπα, τη Βενετία και μερικά ιταλικά κρατίδια αντιμετώπισε τον οθωμανικό στόλο. Η νίκη στη ναυμαχία αυτή υπέρ του ευρωπαϊκού συνασπισμού υπήρξε ιστορικό γεγονός. Έτσι αναχαιτίσθηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη.
Ο Θερβάντες και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Στη Ναυμαχία έλαβε μέρος ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα (Marquesa), ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα ο γνωστός συγγραφέας του Δον Κιχώτη. Κατά την διάρκεια της μάχης ο Θερβάντες τραυματίστηκε δύο φορές στο στέρνο. Ένας τρίτος τραυματισμός προκάλεσε μόνιμη βλάβη, αχρηστεύοντας το αριστερό του χέρι. Ο ίδιος, στον πρόλογο του δεύτερου μέρους του Δον Κιχώτη περιγράφει με υπερηφάνεια την συμμετοχή του στη μάχη. Σήμερα στη Ναύπακτο υπάρχει το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα με ανασηκωμένο το δεξί χέρι. Το χέρι δηλαδή που σώθηκε στη μάχη και με το οποίο έγραψε όλα του τα λογοτεχνικά έργα.
Το 1821 οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στην Επανάσταση. Οι επιχειρήσεις στην πόλη άρχισαν τον Μάιο. Η αντίσταση κατά των Τούρκων ήταν επιτυχημένη και κράτησε αρκετά χρόνια. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το Μάιο του 1821 όταν σε ναυτική επιχείρηση κατά της τουρκοκρατούμενης Ναυπάκτου επιχείρησε ο Γιώργος Ανεμογιάννης την πυρπόληση τουρκικής κορβέτας που του στοίχισε όμως μαρτυρικό θάνατο. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο.
Αξιοθέατα
Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης είναι φυσικά το βενετσιάνικο λιμάνι με τους δυο βραχίονές του που περιβάλλεται από πλήθος καλόγουστων εστιατορίων και καφέ.
Τα παλιά τείχη του φρουρίου της πόλης που εκτείνονται από το λιμάνι μέχρι το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη.
Τα πλακόστρωτα δρομάκια στις παραδοσιακές συνοικίες με τα αρχοντικά σπίτια που έχουν διασωθεί με το σημαντικότερο να είναι ο “Πύργος Μπότσαρη” ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Οι δύο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο, και η κοντινή Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Η Ναύπακτος απέχει 2,5 ώρες περίπου από την Αθήνα και 4,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξέγνοιαστες διακοπές καθώς οι ρυθμοί στην πόλη είναι χαλαροί, οι μετακινήσεις άνετες και οι παροχές πλούσιες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος έχει παραχωρήσει πολλούς ανεκμετάλλευτους χώρους μέσα στην πόλη για ελεύθερη στάθμευση των οχημάτων.