Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις ,οι μυρωδιές και οι άνθρωποι . Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμη ταξίδι αλλιώς στο Domaine Agrovision ένα κτήμα στη Χαλκιδική λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άγιο Όρος που εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες κι εφαρμογές. Αγναντέψτε μαζί μας την υπέροχη θέα από το “Θρόνο του Ξέρξη” δοκιμάζοντας αρχαίο “Ακάνθιο Οίνο”.
Τοποθεσία και Ιστορία του κτήματος
Την περιοχή της Ιερισσού στη Χαλκιδική κοντά στο Άγιο Όρος επέλεξε η οικογένεια Καρρά το 2011 ώστε να δημιουργήσει το Domaine Agrovision. Μέχρι σήμερα καλλιεργεί τα 64 στρέμματα αμπελώνων από το Βόρειο έως και το Νότιο τμήμα της περιοχής του Ξηροποτάμου. Με αγάπη, υπομονή και συνεχή επίβλεψη ολόκληρη η ομάδα του κτήματος παράγει κρασί εξαιρετικής ποιότητας.
“To Κρασί είναι μια εμφιαλωμένη ποίηση”
Robert Louis
Οι ποικιλίες που έχει επιλέξει το κτήμα είναι κατά βάση Γαλλικές όπως Cabernet Sauvignion, Sauvignion Blanc, Cabernet Frank, Merlot, Petit Verdot, Syrah.Στον άμεσο σχεδιασμό είναι η ανάδειξη κι ελληνικών ποικιλιών κι έχουν προχωρήσει δυο νέες φυτεύσεις με Βιδιανό και Λημνιό.
Η παραγωγή του κρασιού είναι οι 4 βασικές ετικέτες. Συγκεκριμένα η σειρά 20 (Λευκό 20, Ροζέ 20 και Ερυθρό 20) καθώς και το Premium Κρασί “Ieris Oinos”. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρασιών το διοχετεύει η επιχείρηση στην Γαλλία. Το 20 είναι ο βαθμός αριστείας», λέει ο διευθυντής του κτήματος Άγγελος Ζαμάνης, «και ταυτόχρονα το 20 στα γαλλικά προφέρεται με τον ίδιο τρόπο με το κρασί κι έτσι προκύπτει ένα εύθυμο λογοπαίγνιο για την τοπικη αγορά ».
Ο Θρόνος του Ξέρξη
Η περιοχή της Ιερισσού αποτελεί ιστορικά τη συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας. Η αρχαία Άκανθος ήταν ξακουστός αμπελώνας με το περίφημο «Ακάνθιο Οίνο» . Σύμφωνα με το μύθο αυτό το κρασί ζήτησε να δοκιμάσει ο Ξέρξης κατά τη διάνοιξη της ομώνυμης διώρυγας στη διάρκεια των περσικών πολέμων. Ήταν το κρασί που ήπιε ο βασιλιάς των Περσών πριν τη μάχη των Θερμοπυλών. Αποτελούσε δε, το μήλο της έριδος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Με σκοπό την ανάδειξη της μεγάλης ιστορίας του τόπου και τη διώρυγα του Ξέρξη οι άνθρωποι της Agrovision έφτιαξαν την τράπεζα και τον θρόνο του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, ύψους 2 μέτρων με ανακυκλώσιμα υλικά του οινικού και αμπελουργικού τομέα.
Η Domaine Agrovision επιλέγει να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνει μέσω των προϊόντων που παράγει όπως επίσης και μέσω της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας που προωθεί. Οι άνθρωποί της χρησιμοποιήσαν βαρέλια κρασιού, ρίζες ελιών και παλιούς πασάλους υποστήριξης αμπελιών.
Το οινοποιείο σε συνεργασία με την «Aristotle’s Paths» δημιούργησαν το «Δρόμο του Ακάνθιου Οίνου». Πρόκειται για μια περιπατητική διαδρομή η οποία ξεκινά από το λιμάνι της Ιερισσού, σταματά στην αρχαία Άκανθο και ολοκληρώνεται στο θρόνο του Ξέρξη και στους αμπελώνες του Domaine Agrovision.
Καινοτομία και κυκλική οικονομία
Η Agrovision πρωτοπορεί επίσης και σε δύο τρόπους παλαίωσης των φιαλών κρασιού της. Δημιούργησε στη θάλασσα μια “υποβρύχια κάβα”! Κάποιες άλλες τις έθαψε κυριολεκτικά στις ρίζες του αμπελώνα εφαρμόζοντας υπεδάφια παλαίωση. Όσον αφορά την υποβρύχια παλαίωση τοποθέτησαν τις φιάλες σε έναν ύφαλο όπου η εταιρεία οργανώνει καταδύσεις ωστε να τις βλέπουν οι δύτες. Ακόμη σε άλλο επίπεδο στα 4 περίπου μέτρα υπάρχουν κασετίνες οίνων βυθισμένες ώστε το πλοιάριο της περιοχής που έχει γυάλινο δάπεδο περνά από επάνω και τις βλέπουν οι τουρίστες.
Πίτσες ψωμιά και γλυκά από οινολάσπη
Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Οι άνθρωποι της Αgrovision πλέον δεν πετάνε αυτό το μείγμα. Επέλεξαν να το διοχετεύουν την σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής. Αυτοί με τη σειρά τους δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα.
Όμως η κυκλική οικονομία δεν σταματάει εδώ. Πρόσφατα η εταιρία δημιούργησε και δώρισε κάδους απορριμμάτων από παλιά βαρέλια όπως και βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων και δωρεά τους σε σχολεία της περιοχής! Αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή απολυμαντικών για βιομηχανική χρήση από τα φιλτρόχαρτα τσίπουρου! Τέλος δημιούργησαν μέχρι κι έργα τέχνης από παλιούς φελλούς.
Το κρασί είναι η απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι.
Βενιαμίν Φραγκλίνος